Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chłodnik ogórkowo-miętowy z wiórkami sera [PRZEPIS]

mad
Sezon na ogórki w pełni. Warto zrobić z nich chłodnik.
Sezon na ogórki w pełni. Warto zrobić z nich chłodnik. materiały prasowe
Pełnia sezonu ogórkowego to idealny czas, by w pełni docenić walory tak odżywcze, jak i smakowe tego niepozornego warzywa.

Rodzina ogórków liczy sobie ponad 50 gatunków, wśród których znajduje się także… melon, powszechnie zaliczany do grona owoców. Łącząc lekką, owocową słodycz z ogórkowym miąższem stworzymy lekki, pyszny i orzeźwiający chłodnik – idealny na letnią przekąskę, lunch, jak i podwieczorek.

Składniki

  • 5 średnich świeżych ogórków gruntowych
  • 200 g żółtego melona
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g sera żółtego (np. Nadbiebrzańskiego MSM Mońki)
  • ziarenka czerwonego pieprzu


Wykonanie

Ogórki ze skórką i obranego melona pokroić w kostkę. Dodać listki mięty, jogurt naturalny i całość dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek, posypać starkowanym serem i udekorować ziarenkami czerwonego pieprzu.

Zobacz też: TOP 10 dań z papryką naszych Czytelników

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska