Spis treści
Ciasta na Boże Narodzenie z orzechami. Orzechy w świątecznych potrawach, królowały już przed wiekami. Wykorzystywano i je przede wszystkim jako dodatek do tradycyjnych deserów. Pojawiały się w świątecznej kuchni jako składnik kutii i ciast: pierników, makowców lub serników. Duża ilość orzechów w potrawach, według tradycji miała zapewnić szczęście i powodzenie przez cały następny rok. Zróbcie więc pyszne ciasto z orzechami w te święta!

Miodownik z orzechami
Składniki na ciasto
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową
- 100 g masła
- 2,5 łyżki miodu
- ½ szklanki cukru
- 200 g orzechów włoskich
Składniki na masę budyniową
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
Wykonanie
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszki (wymiary 24x24cm). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać. W garnuszku rozpuścić masło. Dodać orzechy, cukier oraz miód. Wymieszać i zagotować. Masę odstawić na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Wyrównać. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki i żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę.
Masą przełożyć upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawić do godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga W tradycyjnej kuchni Kasi

Ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami
Składniki
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- szklanka oleju
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- łyżeczka proszku po pieczenia
- łyżeczka sody
- 1 kg jabłek
- cukier waniliowy
- rodzynki, orzechy włoskie
- łyżka wrzątku
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pół szklanki cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć na puszystą pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę wrzątku, cynamon, kakao, kardamon, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dolewać olej, wciąż miksując. Gdy olej połączy się z pozostałymi składnikami, dodawać po trochu mąki. Powstała masa będzie trudna do miksowania, można wtedy dodać 2-3 łyżki ubitej piany. Na końcu dodawać po trochu ubitą pianę i mieszać całość łyżką.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy i rodzynki. Ponownie delikatnie zamieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i wilgotne.
Przepis Katarzyny Skuty

Dietetyczne ciasto z orzechami fit-hit
Składniki
- 3 całe jaja
- 3 jabłka obrane i pokrojone w niedużą kosteczkę (najlepiej renety)
- 1,5 dojrzałego banana
- 100 g daktyli
- 150 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych innych orzechów (np. brazylijskich, pekanów lub po prostu pestek słonecznika
- garść suszonej żurawiny
- łyżka miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1 łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej(jeśli nie lubicie korzennych ciast (można pominąć)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki -mąkę, orzechy, żurawinę, sodę, kakao i przyprawę. Dodać pokrojone drobno jabłka i dokładnie wymieszać.
Do blendera lub robota wrzucić jaja, miód, daktyle, banana i zmiksować tak długo aż daktyle będą dość dobrze rozdrobnione.
Płynne składniki dodać do miski z suchymi i zamieszać do połączenia. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez ok. 45 minut w 165-170 stopniach. Udekorować dowolnymi bakaliami i miodem.
Przepis Ewy Frymar-Miszczyńskiej

Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową
Składniki na ciasto
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- jajko
- 200 g cukru
- 1/2 kostki masła
- łyżka dowolnego dżemu
- łyżka kakao
- 1/2 łyżki sody
- 200 g mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Składniki na polewę
- 5 łyżek cukru pudru
- jajko
- 3 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- płatki migdałowe
Wykonanie
Roztopić masło w garnku. Do roztopionego masła dodać cukier, jajko i wymieszać. Następnie dodać dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodawać mąkę i dalej mieszać. Na samym końcu dodać mleko, orzechy, rodzynki i skórkę. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej pergaminem i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 40 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę. Dokładnie wymieszać jajka z cukrem pudrem. Potem dodać kakao i dalej mieszać. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuścić masło.
Rozpuszczone masło stopniowo wlać do masy i mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje. Wylać ją na ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

Bezglutenowe ciasto z orzechami
Składniki
- 3 jajka
- skórka i sok z pomarańczy
- łyżka rumu
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić innym tłuszczem roślinnym)
- 600 g bakalii (na przykład wiśni, żurawiny, rodzynek, fig, daktyli i miechunki)
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g mielonych migdałów
- 200 g orzechów włoskich
Wykonanie
Jajka wymieszać z olejem, rumem i skórką oraz sokiem z pomarańczy. Zemleć migdały i orzechy włoskie. Do miski przełożyć bakalie, dodać przyprawy i orzechy. Dodać masę jajeczną, całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piec ok. 1,5 godz. Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce, aby wystygło.
Przepis Andżeliki Knop, autorki bloga W zielonej kuchni

Orzechowiec Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki na ciasto
- ½ kg maki
- 25 dag margaryny
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki mleka lub śmietany
- 1 łyżeczka sody
Składniki na masę
- ½ litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- szklanka cukru
Składniki na polewę
- 20 dag posiekanych orzechów
- ½ kostki masła
- 10 dag cukru
- 2-3 łyżki miodu
Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec (około 15 minut w temperaturze 180 stopni).
Masa. Z mleka, maki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Wystudzić. Kostkę masła i szklankę cukru zmiksować z budyniem.
Placki przełożyć masą. Zrobić polewę. Rozpuścić masło z pozostałymi składnikami i ciepła polewę nałożyć na wierch ciasta.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich Niepołomice-Podbrabie.
Zobacz też inne przepisy na święta Bożego Narodzenia:
Nie uwierzysz, co dawniej podawano na Wigilię:
