https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie: ciasto podwójnie czekoladowe [PRZEPIS]

mad
Ciasto czekoladowe. Idealne na święta.
Ciasto czekoladowe. Idealne na święta. materiały prasowe
Przepis na mocno czekoladowe ciasto z orzechami na Boże Narodzenie.

Przepis na łatwe czekoladowe ciasto na święta.

Składniki

  • gorzka czekolada 60% - 200 gramów
  • mleczna czekolada - 100 gramów
  • kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • mąka - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
  • mleko - 75 mililitrów
  • śmietanka 30% - 50 mililitrów
  • gorzka czekolada 60% - 90 gramów
  • mleczna czekolada - 30 gramów

Wykonanie
W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 gramami gorzkiej czekolady i 100 gramami mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i piecz przez 30 minut.
Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska