Przepis na łatwe czekoladowe ciasto na święta.
Składniki
- gorzka czekolada 60% - 200 gramów
- mleczna czekolada - 100 gramów
- kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
- jajka - 4 sztuki
- cukier - 200 gramów
- mąka - 150 gramów
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
- mleko - 75 mililitrów
- śmietanka 30% - 50 mililitrów
- gorzka czekolada 60% - 90 gramów
- mleczna czekolada - 30 gramów
Wykonanie
W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 gramami gorzkiej czekolady i 100 gramami mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i piecz przez 30 minut.
Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.
Zobacz też:Ciasta na święta. Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”
Zobacz też:Ciasto drożdżowe z domową masą makową
Zobacz też:Potrawy wigilijne z nutą nowoczesności: złocisty karp z ziołami
Zobacz też:Jak zrobić karpia po zatorsku
Zobacz też:Wigilijny karp w galarecie
Zobacz też:Jak wybrać wigilijnego karpia?
Źródło: Agencja TVN