- Ten makowiec robi się błyskawicznie, a dodatek jabłek sprawia, że jest mokry i ciężki – mówi nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.
Składniki na blachę (26×30 cm)
- mak ( suchy, nie mielony – 350 g
- cukier – 300 g
- masło – 240 g
- jajka – 9 szt
- jabłka – 600 g
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie
- bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
- olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
- kasza manna – 8 łyżek
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Dodatkowo
- mleczna czekolada + kokos
Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!

Wideo