Składniki
- 1/2 zielonej cukinii
- 1/2 żółtej cukinii
- 1 mały bakłażan
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki
- 200 g piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- papryka ostra mielona
- olej rzepakowy
Składniki na sos
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 płaskie łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
Cukinię dokładnie umyć, pokroić w plastry delikatnie posypać solą i pieprzem. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posypać solą i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie umyć ponownie i osuszyć plastry papierowym ręcznikiem. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w grube paski. Warzywa doprawić jeszcze pieprzem i polać olejem. Grillować na grillu elektrycznym lub na tackach na grillu opalanym węglem drzewnym.
Kurczaka pokroić w plastry dowolnej wielkości, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką i odrobiną oleju rzepakowego, zgrillować.
Składniki sosu wymieszać trzepaczką na jednolitą emulsję. Warzywa umieść w misie, dodać zgrillowanego kurczaka i polać sosem. Udekorować natką pietruszki.
Zobacz też:Grillowane warzywa z sosem musztardowo-miodowym
Zobacz też:Grillowana sałatka z cukinii i tofu
Zobacz też:Szaszłyk z łososiem i warzywami
Zobacz też:Szaszłyki warzywne w pysznej marynacie
Zobacz też:Grillowana karkówka według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Źródło: Dzień Dobry TVN