Szaszłyk z łososiem i warzywami - przepis. Całą zimę czekam na letnią wiosenną pogodę, by móc delektować się daniami z grilla oraz warzyw i owoców sezonowych – mówi Janina Czaja z Krakowa i poleca szaszłyk z łososiem i warzywami.
Składniki
- 30 dag filetu z łososia (bez ości i skóry)
- 2 średnie ziemniaki
- cukinia
- cytryna
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka płynnego miodu
Wykonanie
Filet pociąć w dużą kostkę. Łyżkę oleju wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać łyżkę soku z cytryny. Do marynaty włożyć rybę i odstawić na kilka minut. Ziemniaki pokroić na nieduże kawałki. Ugoto wać na półtwardo i odcedzić. Papryki pokroić na kawałeczki, a cukinie na cienkie paseczki.
Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie łososia, kawałki ziemniaków, papryki oraz złożone w harmonijkę paski cukinii. Całe szaszłyki posmarować pozostałym olejem. Usmażyć na grillu.
Zobacz koniecznie!

Wideo