Kasza i grzyby to duet doskonały! Pęczotto to wariacja na temat klasycznego włoskiego dania na bazie ryżu: risotto. Przepisem na pęczotto z grzybami leśnymi podzieliła się nasza Czytelniczka Karolina Marczewska.
SKŁADNIKI
- 30 dag kaszy pęczak
- miseczka grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz
- żółty ser
WYKONANIE
Grzyby obrać, umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć ok. 15 minut. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, następnie wsypać kaszę i zalać szklanką bulionu. Gdy woda odparuje, należy wlać następną szklankę, i tak dolewać, w razie potrzeby, do momentu aż kasza zmięknie. Kiedy kasza będzie prawie miękka, dodać usmażone grzyby i gotować razem do miękkości. Warto przykryć i odstawić na kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i dodać starty ser.

Wideo