Dania z dynią. Jesień to czas, gdy w naszych kuchnia rządzi dynia! I dobrze. Jest bardzo zdrowa i warto dodawać ją do wielu dań. Pęczak z dynią, cieciorką i grillowanym kurczakiem to pomysł na pyszny obiad naszej Czytelniczki Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”.

Składniki
- 200 g kaszy pęczak
- 250 g dyni, najlepiej piżmowej
- ok. 300 g filetu z kurczaka
- 100 g cieciorki ugotowanej lub z puszki
- cebula lub 1/2 pęczka dymki
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- garść posiekanego jarmużu lub liści szpinaku
- po ok. 1/2 łyżeczki przypraw lub wg uznania, np. sól, pieprz, harrisa lub płatki chilli
- dodatkowo świeża zielenina do posypania
Wykonanie
Kaszę pęczak ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dynię piżmową umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oprószyć solą i ugotować na parze do miękkości (około 15 minut). Kilka minut przed zakończeniem, razem z dynią ugotować na parze również posiekane i pozbawione twardych części liście jarmużu.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić lekko na maśle klarowanym.
Kiedy mięso jest gotowe, dodać posiekaną dymkę oraz zmiażdżony czosnek. Dodać cieciorkę, a po kilku chwilach miękką już dynię wraz z jarmużem. Ewentualnie zamiast jarmużu dodać umyte liście szpinaku i całość wymieszać z ugotowaną kaszą. Posypać ulubioną świeżą zieleniną.
