Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grzyby. Kaszotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem [PRZEPIS]

mad
Pomysł na obiad: kaszotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem
Pomysł na obiad: kaszotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem
W jesiennym menu nie może zabraknąć grzybów w przeróżnej postaci! Zobaczcie przepis na kaszotto z grzybami.

Polecamy przepis na pożywne pęczotto z kurkami i czipsami z jarmużu. Do wykonania dania potrzebujemy jedynie kaszy pęczak, świeżych grzybów, warzyw i ziół – niecałe pół godziny i pyszny obiad gotowy!

Składniki:

  • 500 g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki
  • 2 saszetki kaszy pęczak (np. Halina)
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę
  • 500 ml bulionu lub wody
  • 1 garść jarmużu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Wykonanie
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.
Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.

Zobacz koniecznie: Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów

Zobacz też:Przepisy na grzyby: z czym najlepiej łączyć grzyby?

Zobacz też:Przepisy naszych Czytelników na grzyby na zimę

Zobacz też:Przetwory z grzybów. Podgrzybki i prawdziwki Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem

Zobacz też:Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też:Zupa kremowa z kurkami

Zobacz też: Jarmuż - przysmak, który kocha przymrozki

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką

Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje

Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska