https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dania ze śliwkami. Zapiekanka ryżowo-śliwkowa [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zapiekanka ryżowo-śliwkowa to pomysł na szybki obiad na słodko.
Zapiekanka ryżowo-śliwkowa to pomysł na szybki obiad na słodko. Fot. Dorota Wójcicka
Zapiekanka ryżowo-śliwkowa to pomysł na szybki obiad na słodko lub deser. Zobaczcie przepis!

Sezon na śliwki powoli się kończy. Dziś proponujemy szybkie danie obiadowe lub deser ze śliwkami w roli głównej. Przepis naszej Czytelniczki Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”.

  
Składniki dla 2 osób: 

  • 100 g surowego ryżu 
  • 1 jajko 
  • 1 zaokrąglona łyżka cukru 
  • 100 g śliwek węgierek

 

Wykonanie  
Ryż ugotować, ostudzić. 
Do miski wbić jajko, wsypać cukier, rozbić widelcem. dodać zimny ryż, wymieszać. 
Śliwki pokroić w duże paski, wsypać do ryżu, wymieszać. 
Przełożyć do 2 dużych kokilek. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut. 
Po wierzchu można polać słodką śmietanką. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska