Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Ciasto „Bajka” z budyniem i musem marchewkowym. W sam raz na weekend! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto „Bajka” z budyniem i musem marchewkowym. Zobaczcie przepis!
Ciasto „Bajka” z budyniem i musem marchewkowym. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Macie ochotę na niebanalne ciasto do kawy? Rewelacyjny placek „Bajka” to dwa rodzaje biszkoptu, mus marchewkowy i masa budyniowa. Palce lizać! Zobaczcie przepis.

Lekkie i puszyste, z delikatnie wyczuwalnym smakiem marchewkowo-pomarańczowym. Przepisem podzieliła się Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Składniki na biszkopt jasny

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 7 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Składniki na biszkopt makowy

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku

Składniki na masę budyniową

  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Składniki na mus marchewkowy

  • 1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej

Dodatkowo

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1,5 łyżki mleka
  • kolorowe perełki

Wykonanie
Biszkopt jasny: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cm x24cm). Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty.

Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać ocet oraz cukier. Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa budyniowa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Masę wlać na gotujące się mleko. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Utrzeć. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu jasnego i wyrównać. Przykryć biszkoptem makowym.

Mus marchewkowy: Sok przelać do garnka i zagotować. Do gorącego soku wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Gęstniejący mus wyłożyć na biszkopt makowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu jasnego.
Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch udekorować kolorowymi perełkami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska