Ciasto drożdżowe Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie. Ten przepis na ciasto drożdżowe przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i zawsze wychodzi!
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 1 i ½ szklanki mleka (letnie)
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 15 dag masła
- cukier waniliowy
- 7 dag drożdży
Wykonanie
Żółtka rozkłócić z mlekiem, dodać stopione masło, drożdże rozrobione 4 łyżkami mleka, a następnie resztę składników. Zrobić gęste ciasto. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta. Ciasto zawinąć w serwetę i włożyć do letniej wody. Gdy wypłynie, ciasto podzielić na trzy placki i upiec z dowolnymi dodatkami.
Zobacz koniecznie: Domowe pieczywo. Szybkie domowe bułki drożdżowe
Zobacz koniecznie: Najlepsze przepisy na domowy chleb naszych Czytelników
Zobacz też: Parowańce, czyli drożdżowe bułki na parze. Jak zrobić dobre pampuchy?
Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na pyszne, domowe drożdżówki
Zobacz koniecznie: Ciasto drożdżowe: tradycyjne i w nowej odsłonie. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Zobacz też: Ciasta na niedzielę do kawy - jak u babci! TOP 10 przepisów naszych czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz koniecznie!

Wideo