Szarlotka krucho-drożdżowa z rabarbarem to ciasto lekko orzeźwiające. Doskonały deser do kawy lub herbatki. Każdemu będzie smakować – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 15 dag margaryny
- 3,5 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki śmietany 18%
- 2 dag drożdży
- 70 dag rabarbaru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2,5 łyżki kisielu pomarańczowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta włożyć na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x24cm.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto na blaszce. Rabarbar posypać cukrem waniliowym, kisielem oraz cynamonem. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Ciasto piec 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?