https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Krucho-drożdżowa szarlotka z rabarbarem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Krucho-drożdżowa szarlotka z rabarbarem. Zobaczcie przepis.
Krucho-drożdżowa szarlotka z rabarbarem. Zobaczcie przepis. Fot. Katarzyna Jaworek
Szarlotka z rabarbarem na krucho-drożdżowym cieście! Zobaczcie przepis!

Szarlotka krucho-drożdżowa z rabarbarem to ciasto lekko orzeźwiające. Doskonały deser do kawy lub herbatki. Każdemu będzie smakować – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 dag drożdży
  • 70 dag rabarbaru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki kisielu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta włożyć na godzinę do zamrażalnika. Drugą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x24cm.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto na blaszce. Rabarbar posypać cukrem waniliowym, kisielem oraz cynamonem. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Ciasto piec 50 minut w temperaturze 170 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska