Sezon na polskie truskawki w pełni. Warto wiedzieć, że polskie truskawki, uprawiane w strefie klimatu umiarkowanego, są uznawane za wyjątkowo smaczne. Polska produkuje od 170 do 340 tysięcy ton truskawek rocznie! Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Ponadto są świetnym źródłem witamin i minerałów. Poprawiają przemianę materii, oczyszczają jelita i korzystnie wpływają na florę bakteryjną. Wzmacniają kości i zęby, wpływają dobrze na cerę i włosy. Jednym słowem – to polskie superfoods!
Pankejki z truskawkami
Składniki
- szklanka kefiru
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- szklanka musu z truskawek
- dwa jajka
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można kupić), można pominąć, placki wyjdą płaskie
- mąka kukurydziana – około 400 g
- pół łyżeczki soli
- dwie łyżki cukru brązowego
- dwie łyżki oleju
Wykonanie
Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się gęste ciasto. Dobrze ciasto odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki. Smażymy na bardzo małym ogniu, wcześniej smarując patelnie pędzelkiem zamoczonym delikatnie w oleju. Do smażących się placuszków „wciskamy” kawałki truskawek.
Do placuszków można podać jogurt: opakowanie jogurtu naturalnego łączymy z łyżeczką pasty waniliowej i drobno posiekanymi listkami mięty. Jeśli nie macie pasty waniliowej, to wyskrobcie ziarenka z jednej laski wanilii i po wymieszaniu dorzućcie przepołowioną i wyskrobaną laseczkę i zostawcie w lodówce na 2 godziny. Przed podaniem wyciągnijcie laskę ze środka. Jak nie macie wanilii, to zróbcie jogurt z miętą i skórką otartą z limonki.
Przepis Agnieszki Epler, autorki bloga „Lady Kitchen”
