Strona www.bonavita.pl podaje, że główną zasadą diety jest więc spożywanie pokarmów o wysokiej gęstości odżywczej. Ocenę tego parametru obrazuje skala ANDI, dzięki której możemy dowiedzieć się, jakie produkty mają najwięcej składników odżywczych przypadających na 1 kcal. Im wyższa wartość produktu w skali, tym częściej powinniśmy go spożywać. Najwyższą notę w rankingu uzyskują więc zielone warzywa – jarmuż, szpinak, kapusty, sałaty, brokuły czy brukselka. Wartościowe okazują się również być owoce, pestki i nasiona, orzechy czy warzywa strączkowe. Niepożądane są za to produkty przetworzone, makarony, słodycze czy coca-cola.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?