Nowości wydawnicze. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata. Paola Gavin. Wydawnictwo Buchmann.

Rozproszeni po całym świecie Żydzi twórczo rozwijali lokalne tradycje kulinarne i stworzyli bogatą, aromatyczną kuchnię opartą na chlebie i owocach, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach. Dzięki 150 przepisom z ponad dwudziestu krajów, od Polski do Maroka, odkryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków.
Poznasz proste przepisy na rozkoszne dania sięgające do tradycji wielu kuchni, od północnoafrykańskiej przez włoską i austriacką po litewską.
„Pusty żołądek to smutne serce” – mawiają hiszpańscy Żydzi.
Dlatego kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum żydowskiej kultury. Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach Żydzi przejmowali i rozwijali lokalne tradycje kulinarne. W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, serach owczych
i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach.
Książkę napisała Paola Gavin – brytyjska autorka książek kulinarnych. Współpracuje z „The Guardian” i „Woodstock Times”. Mieszka w północno-zachodnim Londynie.
Zobacz też:Potrawy z kurczaka. TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz też:Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Źródło: Dzień Dobry TVN