Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Do poczytania: Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata

mad
Poznaj najbogatszą i najbardziej różnorodną kuchnię świata.

Nowości wydawnicze. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata. Paola Gavin. Wydawnictwo Buchmann.

Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata. Paola Gavin. Wydawnictwo Buchmann.
Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata. Paola Gavin. Wydawnictwo Buchmann.

Rozproszeni po całym świecie Żydzi twórczo rozwijali lokalne tradycje kulinarne i stworzyli bogatą, aromatyczną kuchnię opartą na chlebie i owocach, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach. Dzięki 150 przepisom z ponad dwudziestu krajów, od Polski do Maroka, odkryjesz wspaniałe smaki wegetariańskich potraw, które stanowią ważną część żydowskich posiłków.

Poznasz proste przepisy na rozkoszne dania sięgające do tradycji wielu kuchni, od północnoafrykańskiej przez włoską i austriacką po litewską.

„Pusty żołądek to smutne serce” – mawiają hiszpańscy Żydzi.

Dlatego kuchnia i wspólnie spożywane posiłki od zawsze były w centrum żydowskiej kultury. Żyjący przez tysiąclecia w rozproszonych po całym świecie diasporach Żydzi przejmowali i rozwijali lokalne tradycje kulinarne. W ten sposób powstała bogata, aromatyczna kuchnia oparta na chlebie, serach owczych
i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach, świeżych i suszonych owocach.
Książkę napisała Paola Gavin – brytyjska autorka książek kulinarnych. Współpracuje z „The Guardian” i „Woodstock Times”. Mieszka w północno-zachodnim Londynie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska