Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Mus z dyni. Idealny do ciast i deserów [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Mus z dyni. Idealny do ciast i deserów. Zobaczcie przepis.
Mus z dyni. Idealny do ciast i deserów. Zobaczcie przepis. Fot. Stanisław Romek
Mus z dyni idealnie nadaje się jako składnik ciast czy deserów. Zobaczcie przepis naszych Czytelników.

Mus z dyni doskonale nadaje się do ciast i deserów. Przygotowany w domu będzie doskonałą i smaczniejszą alternatywą do kupnych. Przepis na aromatyczny mus z dyni naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.

Składniki na 6 słoiczków 200 ml

  • dynia 3,5 kg (2 kg po obraniu)
  • 2 pomarańcze
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie
Zaczynamy od obrania dyni, wydrążenia nasion i pokrojenia jej w drobną kosteczkę. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z nich sok do garnka oraz wrzucamy pokrojoną dynię.
Do garnka ląduje również anyż, cukier, cynamon oraz wydrążone nasiona z laski wanilii.
Całość dusimy na średnim ogniu żeby się dynia nie przypaliła. Kiedy kawałeczki dyni zaczną się robić lekko prześwitujące (szkliste) to dynię mamy prawie gotową aczkolwiek jeszcze zostawiamy na gazie żeby się troszkę rozpadły, zwłaszcza że to w niczym nie przeszkadza, gdyż z niniejszej dyni chcemy mieć mus. Jeżeli by się tak stało że całość zbyt zgęstnieje, a cały sok odparuje to możemy podlać delikatnie wodą, ale nie za dużo żeby zamiast musu nie zrobiła się rzadka zupa.
Po ugotowaniu dyni  wyciągamy gwiazdki anyżu i blendujemy ją na gładką masę. W przepisie cukru nie jest za wiele, ale chodzi o to żeby nie przesadzić ze słodkością samego musu zwłaszcza jeżeli będziemy taki mus wykorzystywać do innych przepisów, w których dodajemy osobno cukier.
Po zblendowaniu wkładamy mus do wyparzonych słoiczków (my mamy takie po 200 ml) i pasteryzujemy – wkładamy słoiki do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska