Adam Zegan to szef kuchni restauracji Trattoria VENEZIA. Trattoria VENEZIA przy ulicy Legionów Piłsudskiego 17 w Krakowie to restauracja kulinarnie i architektonicznie inspirowana nie tylko samą Wenecją, ale i słoneczną Italią. Zobaczcie przepis szefa kuchni na flaki po włosku.
Składniki
- 1 kg krowiego żołądka
- 3 sztuki ziela angielskiego
- 2 sztuki liścia laurowego
- 10 g bazylii
- 10 g tymianku
- 10 g rozmarynu
- 10 g lubczyku
- 20 g czosnku
- 0,3 kg cebuli obranej
- 120 g marchwi
- 400 g pomidorów bez skóry
- 10 g oregano
- sól
- pieprz
- suszonego oliwa
Wykonanie
Gotujemy żołądek pierwszy raz z liściem laurowym i zielem angielskim. Zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Studzimy całość i cedzimy. Gotujemy drugi raz z bazylią.
Zagotowujemy i gotujemy przez 15 min. Studzimy całość i cedzimy. Gotujemy trzeci raz z tymiankiem, rozmarynem i lubczykiem. Zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Studzimy całość i cedzimy.
Kroimy żołądek w cienkie paski, cebulę kroimy w pióra, marchewkę ścieramy na tarce. Smażymy cebulę, czosnek i marchewkę. Dodajemy flaki, dusimy je z warzywami i zalewamy je pomidorami i dolewamy wywar warzywny jeśli zbyt dużo płynu odparuje. Dusimy do miękkości. Doprawiamy.
Zobacz też:Oryginalna włoska carbonara według Matteo Brunetti
Zobacz też:Włoskie potrawy. Kluseczki z ricotty według Bartka Kieżuna
Zobacz też:Makarony bez tajemnic! Spaghetti, parpadelle, gemelli czy cavatelli? Oto jest pytanie!
Źródło: Agencja TVN