Oryginalna włoska carbonara według Matteo Brunetti [PRZEPIS]

mad
Przepisów na carbonarę jest wiele. Większość z nich to jednak wariacje na temat tego włoskiego klasyka. Matteo Brunetti, finalista szóstej edycji Master Chef, podaje recepturę na włoską, domową carbonarę.

Carbonara to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych włoskich dań.
- To jedna z tych potraw, które mógłbym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi. Gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu. Zawsze przypomina mi niedzielne, rodzinne obiady w domu nieopodal Rzymu – opowiada Matteo Brunetti.

Kto wymyślił carbonarę?

Historii na temat powstania tego dania jest wiele. Pierwsza z nich głosi, że carbonarę wymyślili włoscy górnicy z Umbrii. W kopalniach, z których pracujący mężczyźni nie wychodzili na powierzchnię przez kilka dni, trudno było o świeże produkty. Jednak ser, jajka, makaron i podgardle doskonale nadawały się do przechowywania w takich warunkach. Dodatkowo powstałe z nich danie było pożywne. Tłumaczyłoby to również nazwę potrawy, ponieważ carbonari to po włosku górnicy.
Druga legenda początków carbonary dopatruje się pod koniec II wojny światowej. W tej wersji przepis powstał z połączonych racji żywnościowych amerykańskich żołnierzy i lokalnych produktów.

Składniki oryginalnej carbonary

Wielu Polaków nie wyobraża sobie tego dania bez śmietany. Jednak w typowych, włoskich przepisach ona nie występuje.

- Do przygotowania tego dania potrzeba niewielu składników, ale muszą być one jak najlepszej jakości. We Włoszech używamy jajek, sera pecorino i parmigiano, pancetty lub guanciale. Do tego pieprz, sól i dobry makaron – zdradza Matteo.

O ile sera pecorino i parmezanu nie trzeba nikomu przedstawiać, o tyle pancetta i guanciale mogą stanowić zagadkę. Pancetta to nic innego jak dojrzewający boczek wieprzowy, peklowany w solance z dodatkiem pieprzu. Z kolei guanciale to wieprzowe podgardle, dojrzewające w soli i pieprzu. Jego nazwa może być myląca, ponieważ guancia w języku włoskim oznacza policzek. W Polsce bywa problem z dostępnością tych dwóch produktów. Można sobie z tym poradzić, zastępując je wędzonym boczkiem. W smaku jest zbliżony, choć gastronomiczni konserwatyści mogą być odmiennego zdania.

Przepis na oryginalną włoską carbonarę

Składniki

  • 120 g spaghetti
  • 2 jajka
  • 30 g pecorino
  • 15 g parmigiano
  • 100 g pancetta (lub guanciale albo boczku)
  • pieprz do smaku
  • woda (wrzątek w garnku)
  • 2 łyżki soli (do wody)

Wykonanie
Pancettę kroimy w nieduże paski i przesmażamy lekko na patelni. Pecorino i parmigiano ścieramy na drobnej tartce. W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Do masy dodajemy sporą ilość pieprzu. Sosu nie należy już solić, ponieważ ser i pancetta są wystarczająco słone. Gotujemy makaron w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaronu, odsączamy go i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość. Jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć. Dodajemy część przesmażonej pancetty i ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz, dekorujemy pozostawionym serem i pancettą.

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Asia
3 stycznia, 9:33, Karolina:

Chociaż nie wiem jakbym próbowała, nigdy mi nie wyjdzie taka dobra carbonara jak w prawdziwej włoskiej restauracji. Ta z Trattoria Venezia jest jak kawałek nieba na talerzu, jakkolwiek tandetnie może to brzmieć ;p

Całe szczęście zostawiają ją w nowej karcie, bo też ją uwielbiam.

K
Karolina

Chociaż nie wiem jakbym próbowała, nigdy mi nie wyjdzie taka dobra carbonara jak w prawdziwej włoskiej restauracji. Ta z Trattoria Venezia jest jak kawałek nieba na talerzu, jakkolwiek tandetnie może to brzmieć ;p

o
onka
Uwielbiam carbonara, makaron musi być dobrej jakości. Wtedy całe danie super smakuje.
M
Muthaafaka
Guanciale to policzek nie podgardle
Dodaj ogłoszenie