Halloween jest jedynym dniem w roku, w którym nie straszne nam są upiory, mumie, węże czy nietoperze. Dla dzieci to jedna z niewielu okazji na przebieranki i świetną zabawę. Sztuczne pajęczyny, wycięte monstery w dyni, kolorowe lampiony to zaledwie część atrakcji, jakie tego wieczoru czekają na nasze pociechy. Dużą frajdę sprawią im również klimatyczne i oryginalne przekąski, do przygotowania których wystarczy kilka prostych składników i odrobina fantazji. Podpowiadamy, jakie halloweenowe smakołyki można wyczarować z parówek, ciasta francuskiego oraz kolorowych warzyw. A zatem – przekąska albo psikus! Dobrej zabawy!
Potworki z ciasta francuskiego na Halloween [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 100 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 parówki (np. polanki od JBB)
- 100 g papryki kolorowej
- oregano
- bazylia
- ser biały w plasterkach, np. kozi
- kapary
- rukola
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie przekrój w 2/3 wysokości i większą połowę podziel na 6 prostokątnych kawałków. Ułóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do naczynia włóż pokrojone w plasterki parówki, pomidory, pokrojoną w kosteczkę kolorową paprykę, dopraw wszystko oregano, bazylią i solą. Powstały farsz ułóż na prostokątnych płatach ciasta. Z pozostałej części ciasta wytnij cieniutkie paseczki i ułóż na farszu zlepiając brzegi. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 25 minut. Z rukoli zrób włosy, z serka wytnij kółka, a z kaparów oczy.
Parówkowe mumie na Halloween [PRZEPIS]

Składniki:
- parówki (np. polanki od JBB)
- ciasto francuskie
- majonez
- czarne oliwki
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie pokrój w paski, następnie zawiń w nie parówki, w taki sposób, aby zostawić w nich miejsce na buźkę (ok. 2 cm). Wyłóż blachę papierem do pieczenia i połóż na nią zawinięte parówki. Piecz w temperaturze 190°C przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, zostaw parówki do ostygnięcia. Oczka wykonaj z majonezu i oliwki.
Zapiekane pajączki na Halloween [PRZEPIS]

Składniki:
- 6 parówek cielęcych (np. cielaszki od JBB)
- 200 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 opakowanie ciasta na pizzę
- bazylia suszona
- pieprz, sól
- oliwa
- oliwki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cielaszki, pieczarki, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na patelni z odrobiną oliwy. Z ciasta na pizzę wytnij koła o średnicy naczyń do zapiekania, w których będziesz tworzyć pajączki oraz paski, z których później uformujemy nogi pajączków. Naczynia do zapiekania napełnij pozostałym ciastem na pizzę. Nałóż farsz, przykryj wyciętym wcześniej kawałkiem ciasta i uformuj nóżki pająka. Całość posmaruj rozmąconym jajkiem. Zapiekaj około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu udekoruj pajączki, wycinając z czarnych oliwek oczy.
