Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Nagrodzony w Cannes (Złota Palma za reżyserię) film "Bulion i inne namiętności" to zmysłowa opowieść o miłości i smakowaniu życia. W rolach głównych - jako para znakomitych kucharzy - występują gwiazdy francuskiego kina: Juliette Binoche i Benoît Magimel.
Reżyser Trần Anh Hùng ("Zapach zielonej papai"), luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Za oprawę kulinarną Bulion i inne namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.
Po pokazie filmu "Bulion i inne namiętności" w czwartek 5 września o godz. 19.30 w Kinie Pod Baranami odbędzie się dyskusja, którą poprowadzi mgr Anna Piskorska - filmoznawczyni z filozoficznym zapleczem. Absolwentka studiów doktoranckich w ISzA UJ. Autorka kilkunastu autorskich kursów, współpracowała z WZiKS UJ, WSMiP UJ oraz Wydziałem Filozoficznym UJ. Zajmuje się wprowadzaniem pojęć filozoficznych do teorii filmu.
Spotkania Filozoficzne to cykl, który jest okazją do rozmowy o filozofii, kulturze i kinie. Celem spotkań jest spojrzenie na najnowsze światowe premiery z pogłębionej perspektywy. Realizowane we współpracy z Gutek Film pokazy od kilku lat odbywają się w Kinie Pod Baranami. Bilety: 28 zł (normalny), 24 zł (ulgowy) i 20 zł (klubowy/senior).