Czym są tapas?
Hiszpańskie tapas stają się coraz popularniejsze wśród Polaków. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa ,,tapa”, co oznacza przykrywkę. Niewielkie przekąski podawane w barach i restauracjach mają niejako „przykryć” głód biesiadników. Będąc w Hiszpanii nie sposób nie natknąć się na bary specjalizujące się w tapas – to prawdziwa wizytówka hiszpańskiej gastronomii i symbol tamtejszego stylu życia. Tapas idealnie nadają się zarówno na huczne imprezy, jak i kameralne spotkania z przyjaciółmi. W końcu to znacznie więcej niż samo jedzenie – to celebrowanie czasu ze znajomymi, przyjemność czerpana z jedzenia i picia w dobrym towarzystwie. Które z tapas to sylwestrowe must have?
Oliwki w innej odsłonie
Hiszpania słynie z oliwek i wytwarzanej z nich oliwy, dlatego nie sposób wyobrazić sobie tapas bez tych produktów. Smak tej z pozoru prostej przystawki można podkreślić na wiele różnych sposobów.
Kolejną klasyczną przekąską jest tapenada – jej podstawą są oliwki i oliwa extra virgin, natomiast dopełnieniem mogą być bardzo różne dodatki, takie jak czosnek, anchois, bakłażan i świeże zioła.
Deska świeżych wędlin
Niezaprzeczalną królową hiszpańskich kiełbas jest chorizo. Przygotowuje się ją wykorzystując słodką wędzoną paprykę i dużą ilość suszonej papryki pimienton. Rodzajów chorizo jest wiele, różnią się między innymi wielkością i stopniem pikantności. Niepowtarzalny smak tej wędliny sprawia, że jest ona idealnym składnikiem deski mięs.
Innym mniej znanym rodzajem hiszpańskich kiełbas jest morcilla, czyli odpowiednik naszej kaszanki. Produkt ten różni się smakiem w zależności od regionu – może być wędzona, surowa lub suszona, z cebulą czy dodatkiem cynamonu. Doskonale sprawdza się serwowana z kozim serem i karmelizowaną cebulą.
Ziemniak po hiszpańsku
Jaki alkohol podkreśla smak tapas?
Zwykle podaje się do nich piwo, wino, sherry albo sok z winogron. Doskonałym uzupełnieniem sylwestrowego menu będzie też hiszpańskie wino musujące, podobne do szampana. Na zakończenie proponujemy uczczenie północy w iście hiszpańskim stylu – tradycją jest zjedzenie dwunastu winogron, jednego na każde uderzenie zegara, co ma przynieść szczęście na kolejny rok.
Zobacz też inne przepisy na sylwestrowe przekąski:
