Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jakie przekąski podać na Sylwestra? Postaw na hiszpańskie tapas, czyli przystawki, że palce lizać!

opr. Magda Smoleń
Tapas idealnie nadają się zarówno na huczne imprezy, jak i kameralne spotkania z przyjaciółmi.
Tapas idealnie nadają się zarówno na huczne imprezy, jak i kameralne spotkania z przyjaciółmi. fot. pixabay
Przygotowania do sylwestrowego wieczoru ruszyły pełną parą. Osobom, które nie mają jeszcze pomysłu na imprezowe menu przedstawiamy hiszpańskie tapas – przekąski idealne.

Czym są tapas?

Hiszpańskie tapas stają się coraz popularniejsze wśród Polaków. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa ,,tapa”, co oznacza przykrywkę. Niewielkie przekąski podawane w barach i restauracjach mają niejako „przykryć” głód biesiadników. Będąc w Hiszpanii nie sposób nie natknąć się na bary specjalizujące się w tapas – to prawdziwa wizytówka hiszpańskiej gastronomii i symbol tamtejszego stylu życia. Tapas idealnie nadają się zarówno na huczne imprezy, jak i kameralne spotkania z przyjaciółmi. W końcu to znacznie więcej niż samo jedzenie – to celebrowanie czasu ze znajomymi, przyjemność czerpana z jedzenia i picia w dobrym towarzystwie. Które z tapas to sylwestrowe must have?

Oliwki w innej odsłonie

Hiszpania słynie z oliwek i wytwarzanej z nich oliwy, dlatego nie sposób wyobrazić sobie tapas bez tych produktów. Smak tej z pozoru prostej przystawki można podkreślić na wiele różnych sposobów.
Kolejną klasyczną przekąską jest tapenada – jej podstawą są oliwki i oliwa extra virgin, natomiast dopełnieniem mogą być bardzo różne dodatki, takie jak czosnek, anchois, bakłażan i świeże zioła.

Deska świeżych wędlin

Niezaprzeczalną królową hiszpańskich kiełbas jest chorizo. Przygotowuje się ją wykorzystując słodką wędzoną paprykę i dużą ilość suszonej papryki pimienton. Rodzajów chorizo jest wiele, różnią się między innymi wielkością i stopniem pikantności. Niepowtarzalny smak tej wędliny sprawia, że jest ona idealnym składnikiem deski mięs.
Innym mniej znanym rodzajem hiszpańskich kiełbas jest morcilla, czyli odpowiednik naszej kaszanki. Produkt ten różni się smakiem w zależności od regionu – może być wędzona, surowa lub suszona, z cebulą czy dodatkiem cynamonu. Doskonale sprawdza się serwowana z kozim serem i karmelizowaną cebulą.

Ziemniak po hiszpańsku

Bliższym naszej szerokości geograficznie produktem, który równie często gości na śródziemnomorskich stołach jest ziemniak. Stanowi on podstawę dań takich jak tortilla española czy patatas bravas, czyli smażone na złoto ziemniaki serwowane np. z sosem z czerwonej papryki. Przepisy znajdziesz TU

Jaki alkohol podkreśla smak tapas?

Zwykle podaje się do nich piwo, wino, sherry albo sok z winogron. Doskonałym uzupełnieniem sylwestrowego menu będzie też hiszpańskie wino musujące, podobne do szampana. Na zakończenie proponujemy uczczenie północy w iście hiszpańskim stylu – tradycją jest zjedzenie dwunastu winogron, jednego na każde uderzenie zegara, co ma przynieść szczęście na kolejny rok.

Zobacz też inne przepisy na sylwestrowe przekąski:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska