Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesienne desery. Zapiekany ryż brązowy z gruszkami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Zapiekany ryż brązowy z gruszkami. Zobaczcie przepis!
Zapiekany ryż brązowy z gruszkami. Zobaczcie przepis! Fot. materiały prasowe
Pyszny zapiekany ryż brązowy z gruszkami. Ten zdrowy, jesienny deser z pewnością będzie doskonałym podwieczorkiem, który wypełni dom zapachem cynamonu i owoców. Zobaczcie przepis.

Szukacie pomysłu na jesienny deser? Prosty i pyszny, a do tego zdrowy ryż brązowy z gruszkami.

Składniki:

  • 2 saszetki brązowego ryżu (np. Britta)
  • 3 gruszki
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 500 ml mleka roślinnego
  • 1 cytryna
  • śmietana

Wykonanie:
Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i 4 łyżek cukru. Gruszkę oraz jabłko obrać i zetrzeć.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać owoce z dodatkiem 1 łyżki cynamonu i 2 łyżek cukru. Na koniec dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ryż i owoce. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Pozostałe gruszki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Zapiekać razem z ryżem przez 25 minut. Podawać z osłodzona śmietaną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska