https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – nie tylko na lepszą odporność

mad
Aromatyczne, kolorowe koktajle mogą dostarczyć wiele istotnych dla zdrowia składników, dobrze jest poeksperymentować z różnymi smakami i kolorami, aby znaleźć swój ulubiony napój.
Aromatyczne, kolorowe koktajle mogą dostarczyć wiele istotnych dla zdrowia składników, dobrze jest poeksperymentować z różnymi smakami i kolorami, aby znaleźć swój ulubiony napój. Fot. materiały prasowe
Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu, który nie tylko rozgrzeje, ale również wzmocni odporność i przyczyni się do zachowania mocnych, zdrowych zębów. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł. Poniżej przepis na pyszny i bogaty odżywczo koktajl idealny na jesienne dni.

Spis treści

Przepis na koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem

Składniki:

  • 1 duże jabłko
  • 1 duża pomarańcza
  • ¼ melona
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego lub sojowego)
  • 1 szczypta cynamonu i kurkumy

Sposób przygotowania:
Jabłko dokładnie umyć i pokroić na kawałki, pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na części, melona obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić wszystko do blendera dodać miód, mleko roślinne, cynamon i kurkumę. Zmiksować wszystko na gładką masę. Przelać koktajl do szklanki i cieszyć się jego pysznym smakiem.

To warto wiedzieć o pomarańczy, imbirze, miodzie i jabłku

Wybrane składniki koktajlu komponują się nie tylko w smaczny, ale także zdrowy, funkcjonalny napój pełen wartości odżywczych

Pomarańcza.
Pomarańcza. Fot. Freepik.com
  • Pomarańcza - jednym z najbardziej znaczących składników pomarańczy jest witamina C, która jest kluczowa dla wielu funkcji organizmu, w tym dla wspierania odporności i procesu gojenia się ran. Witamina C, obecna w pomarańczach, jest silnym antyoksydantem, który pomaga w neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ wolne rodniki mogą przyczyniać się do rozwoju różnych stanów zapalnych i chorób, w tym próchnicy i zapalenia dziąseł. Badania wykazały, że pomarańcze zawierają substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, które mogą hamować rozwój bakterii odpowiedzialnych za te schorzenia jamy ustnej. Ponadto, pomarańcze są bogatym źródłem innych składników odżywczych, takich jak beta-karoten, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, oraz minerały takie jak potas, oraz związki polifenolowe, które mają właściwości antyoksydacyjne. Flawonoidy zawarte w białej części skórki i błonkach rozdzielających cząstki owocu wzmacniają działanie witaminy C, co sprawia, że jest ona lepiej przyswajalna przez organizm niż jej syntetyczny odpowiednik. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym, pomarańcze mogą być cennym dodatkiem do diety, wspomagającym walkę z bakteriami odpowiedzialnymi za próchnicę i zapalenie dziąseł.
Imbir.
Imbir. Fot. Freepik.com
  • Imbir - ma działanie rozgrzewające, pobudzające i przeciwwirusowe, które pomaga zwalczać infekcje i przeziębienia. Imbir zawiera też związki, które hamują aktywność enzymów niszczących szkliwo zębów.
Miód.
Miód. Fot. Freepik.com
  • Miód - ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i łagodzące. Miód jest też źródłem łatwo przyswajalnej energii i składników odżywczych.
Jabłko.
Jabłko. fot. pixabay
  • Jabłko - zawiera pektynę, która pomaga oczyszczać zęby z resztek jedzenia i bakterii. Jabłko jest też źródłem witaminy C.

Pij koktajle na zdrowie

Picie świeżych koktajli jest świetnym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Chcąc chronić zęby przed kwasowym działaniem pomarańczy i miodu, koktajl najlepiej wypić przez słomkę, aby ograniczyć kontakt płynu ze szkliwem. Ważne jest, aby nie myć zębów bezpośrednio po piciu koktajlu, ponieważ kwasowość zawartych w napoju składników może osłabić szkliwo i spowodować nadwrażliwość.
- Aby dodatkowo chronić zęby przed kwasowym działaniem tych składników, warto po wypiciu koktajlu przepłukać usta wodą lub napić się herbaty zielonej – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz.
Aromatyczne, kolorowe koktajle mogą dostarczyć wiele istotnych dla zdrowia składników, dobrze jest poeksperymentować z różnymi smakami i kolorami, aby znaleźć swój ulubiony napój. Jesienne koktajle mają wiele zalet, warto więc wprowadzić je do codziennej diety i cieszyć się ich smakiem oraz właściwościami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska