Grecy będą pracować 6 dni w tygodniu

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są: znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng ("Rykszarz", "Zapach zielonej papai") udowadnia, że tak. Zrealizowany przez niego film "Bulion i inne namiętności" wciąga widzów w świat doskonałej francuskiej kuchni i pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. W filmie wystąpiły dwie gwiazdy francuskiego kina: Juliette Binoche ("Jak być dobrą żoną", "Trzy kolory: Niebieski") i Benoît Magimel ("Rosalie").
Za oprawę kulinarną filmu odpowiada Pierre Gagnaire - słynny francuski szef kuchni, właściciel kilkunastu restauracji na całym świecie. Jego restauracja w Hotelu Balzac w Paryżu jako jedna z nielicznych na świecie od kilkunastu lat ma trzy gwiazdki w przewodniku Michelin.
Uczestnicy przedpremierowego pokazu filmu "Bulion i inne namiętności", który odbędzie się w Kinie Pod Baranami 7 sierpnia o godzinie 17.30, będą mieli szansę zdobyć zestaw kosmetyków od marki dr Irena Eris. Bilety: 28 zł (normalny), 24 zł (ulgowy) i 20 zł (klubowy/senior).