Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiszony barszcz czerwony. Nie tylko na wiosenne przesilenie [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Kiszony barszcz czerwony jest bardzo zdrowy. Zobacz, jak zakisić go w domu.
Kiszony barszcz czerwony jest bardzo zdrowy. Zobacz, jak zakisić go w domu. Fot. Aleksander Zachuta
Jak sobie poradzić z wiosennym przesileniem? Czerwonym kiszonym barszczem! Poważnie! To niesamowite źródło witamin, antyutleniaczy i probiotyków. Samo zdrowie w czystej postaci. A jaki smak! Zobacz, jak kisi barszcz szef kuchni.

- Czujesz się źle? Jesteś słaby, bez energii i humoru? To mogą być efekty przesilenia wiosennego. Jak na przednówku sobie poradzić z brakiem naturalnych witamin? Jest jeden sposób! Zakiś barszcz czerwony z buraków! - proponuje Aleksander Zachuta, szef kuchni, Małopolski Ambasador Smaku.

Zobacz też. Kulinarny Kraków kontra reszta świata. Rozmowa z Aleksandrem Zachutą

 
Kiszony barszcz to niesamowite źródło witamin, antyutleniaczy i probiotyków. Najskuteczniejszy lek na anemię. Słowem płynne złoto dla naszego organizmu!
Jak zrobić ten cudowny balsam? Oto przepis.

Kiszony barszcz czerwony.
Kiszony barszcz czerwony. Fot. Aleksander Zachuta

Składniki

  • 300 buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • woda
  • sól

Wykonanie
Do szklanego wyparzonego naczynia np. słoika włóż 300 g obranych i pokrojonych buraków zalej 1litrem solanki w stosunku 1 łyżka soli na litr wody. Dodaj dwa przekrojone ząbki czosnku i....gotowe. Na koniec przykryj lnianą tkaniną lub przyłóż małym talerzykiem. Teraz poczekaj kilka dni. Za około tydzień barszcz będzie gotowy. Pij szklankę dziennie i ciesz się zdrowiem cały rok! Kurację dobrze powtarzać co dwa trzy miesiące.

Przypomnijmy. Burak to źródło witamin i minerałów. Ceniony jest głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości, np. obniża ciśnienie i wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Taka skarbnica składników odżywczych nie może zostać pominięta w naszym codziennym jadłospisie. Warto wspomnieć też o obecnych w burakach naturalnych azotanach, które korzystnie oddziałują na przepływ krwi w mózgu, przez co opóźniają demencję. Za burakiem w diecie przemawia także niska kaloryczność (tylko 42 kcal w 100 g) oraz niezliczone właściwości kulinarne.

Polecamy też inne przepisy szefa kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska