- Czujesz się źle? Jesteś słaby, bez energii i humoru? To mogą być efekty przesilenia wiosennego. Jak na przednówku sobie poradzić z brakiem naturalnych witamin? Jest jeden sposób! Zakiś barszcz czerwony z buraków! - proponuje Aleksander Zachuta, szef kuchni, Małopolski Ambasador Smaku.
Zobacz też. Kulinarny Kraków kontra reszta świata. Rozmowa z Aleksandrem Zachutą
Kiszony barszcz to niesamowite źródło witamin, antyutleniaczy i probiotyków. Najskuteczniejszy lek na anemię. Słowem płynne złoto dla naszego organizmu!
Jak zrobić ten cudowny balsam? Oto przepis.

Składniki
- 300 buraków
- 2 ząbki czosnku
- woda
- sól
Wykonanie
Do szklanego wyparzonego naczynia np. słoika włóż 300 g obranych i pokrojonych buraków zalej 1litrem solanki w stosunku 1 łyżka soli na litr wody. Dodaj dwa przekrojone ząbki czosnku i....gotowe. Na koniec przykryj lnianą tkaniną lub przyłóż małym talerzykiem. Teraz poczekaj kilka dni. Za około tydzień barszcz będzie gotowy. Pij szklankę dziennie i ciesz się zdrowiem cały rok! Kurację dobrze powtarzać co dwa trzy miesiące.
Przypomnijmy. Burak to źródło witamin i minerałów. Ceniony jest głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości, np. obniża ciśnienie i wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Taka skarbnica składników odżywczych nie może zostać pominięta w naszym codziennym jadłospisie. Warto wspomnieć też o obecnych w burakach naturalnych azotanach, które korzystnie oddziałują na przepływ krwi w mózgu, przez co opóźniają demencję. Za burakiem w diecie przemawia także niska kaloryczność (tylko 42 kcal w 100 g) oraz niezliczone właściwości kulinarne.
Polecamy też inne przepisy szefa kuchni:
