https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kraków. Uniwersytet Papieski sięga do tradycji browarniczej. Podczas degustacji można było spróbować średniowiecznego białego piwa

PDZ
Przez kilkaset lat nasze miasto słynęło z piwa krakowskiego. Wraz z upadkiem miejscowego browarnictwa tradycja zanikła. Teraz napój znów pojawi się w Krakowie. I to wytworzony z drożdży sprzed wieków! Odtworzoną recepturę białego piwa, warzonego w średniowieczu w Krakowie, można było spróbować podczas darmowej degustacji w Muzeum Archeologicznym.

Kraków w średniowieczu i okresie renesansu był rajem dla każdego piwnego konesera. W samym mieście funkcjonowało 25 browarów produkujących przeróżne gatunki piwa. Recepturę jednego z nich postanowił odtworzyć archeolog i historyk dr hab. Sławomir Dryja z Katedry Historii Nowożytnej Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego Uniwersytetu Papieskiego im. JP 2 w Krakowie.

Dyplomowany piwowar na podstawie osadu ze ścian w piwnicach Pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana, wyodrębnił drożdże i odtworzył recepturę białego piwa jakie wówczas produkowano pod Wawelem. Nadano mu nazwę - "Piwo Krakowskie Białe".

Tego jak smakuje trunek mogli spróbować wszyscy chętni w czasie sobotniej degustacji w Muzeum Archeologicznym w Krakowie.

FLESZ - 5-dniowy tydzień pracy odejdzie do lamusa?

od 16 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska