Kraków w średniowieczu i okresie renesansu był rajem dla każdego piwnego konesera. W samym mieście funkcjonowało 25 browarów produkujących przeróżne gatunki piwa. Recepturę jednego z nich postanowił odtworzyć archeolog i historyk dr hab. Sławomir Dryja z Katedry Historii Nowożytnej Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego Uniwersytetu Papieskiego im. JP 2 w Krakowie.
Dyplomowany piwowar na podstawie osadu ze ścian w piwnicach Pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana, wyodrębnił drożdże i odtworzył recepturę białego piwa jakie wówczas produkowano pod Wawelem. Nadano mu nazwę - "Piwo Krakowskie Białe".
Tego jak smakuje trunek mogli spróbować wszyscy chętni w czasie sobotniej degustacji w Muzeum Archeologicznym w Krakowie.
FLESZ - 5-dniowy tydzień pracy odejdzie do lamusa?

- Gdzie na szybki wypad z Krakowa? TOP 10 urokliwych miejsc z dala od zgiełku
- Wyjątkowe i bardzo tanie domy do remontu wystawione na sprzedaż w Małopolsce!
- Ogromne podwyżki płac w Krakowie i Małopolsce. Kto dostał najwięcej?
- Miss Małopolski 2022 wybrana! Koronę założyła Aleksandra Budnik z Nowego Sącza
- Wielkie wykopy. Totalna zmiana krajobrazu na północy Krakowa