Kuchnia zero waste, czyli bez marnowania jedzenia
Marnowanie jedzenia to częstszy problem, niż może nam się zdawać. Najczęściej wyrzucamy chleb, wędliny i owoce. Raport „Nie marnuj jedzenia 2019”, opublikowany...
Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy przez cały rok
W doniczkach zdobiących domowe parapety najczęściej znaleźć można bazylię, tymianek i rozmaryn. Z powodzeniem możemy uprawiać także kolendrę, majeranek oraz...
Kolorowa dieta - żółty poprawia nastrój, zielony odpręża
Czy kolor naszego pożywienia ma znaczenie? Owszem i to nie tylko z estetycznego punktu widzenia. To właśnie barwa w dużej mierze przesądza o tym, czy posiłek...
Gotowanie w dobie inflacji. Jak sobie radzić?
Rosnące ceny żywności potrafią przyprawić o ciarki, a zakupy spożywcze coraz bardziej obciążają domowe budżety i zmuszają do rezygnacji z innych przyjemności....
5 zasad przechowywania warzyw i owoców
Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie wyrzucić część jedzenia do kosza. Tymczasem istnieje prosty i tani...
Biała bułeczka czy grahamka? Oto jest pytanie!
Produkty pełnoziarniste to, po warzywach i owocach, druga grupa produktów, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia w największej ilości. Co zatem z białym...
Kardamon. Na ból gardła i świeży oddech
Kardamon, obok szafranu, wanilii i cynamonu, jest jedną z najbardziej kosztownych przypraw na świecie.
Makarony bez tajemnic!
Czym różnią się wstążki od świderków? Z czym najlepiej smakuje parpadelle, a gdzie zastosować conchiglie? Z czym podawać ravioli. Co warto wiedzieć o...
"Roślinożercy" - czego warto się od nich nauczyć?
Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby,...
Jaki tłuszcz wybrać do pieczenia?
Masło czy margaryna? Olej czy smalec? Tłuszcz to jeden z podstawowych składników, które wykorzystujemy do przygotowania wypieków. Pojawia się zatem pytanie:...
Rozgrzewające kawy z różnych stron świata
Jak rozgrzać się w zimne dni? Pomoże nam kawa według przepisów z różnych stron świata.
Dietetyk radzi jak grillować, by zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę
Czy potrawy z grilla są zdrowe? Jak grillować, by jedzenie z rusztu było przyjazne dla naszego organizmu? I wreszcie – co zrobić, by grill był "fit".
Biała czekolada z kawiorem? Kawa z czosnkiem? Czemu nie!
Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które - choć wydawałyby się...
Triki i porady, dzięki którym zostaniesz mistrzem grillowania
Weekend zapowiada się wyjątkowo pogodnie! Czas zatem odpalić grilla. Poznaj triki, dzięki którym zostaniesz mistrzem grillowania.
Grill trójnóg, czyli jak zrobić grilla i kociołek nad ogniskiem jednocześnie?
Grill trójnóg umożliwia nie tylko grillowanie, ale również przygotowywanie różnych potraw w kociołku. Urządzenie nie zajmuje dużo miejsca i świetnie sprawdzi...
Więcej energii wiosną? Poznaj te 3 proste zasady!
Choć rozpoczęcie kalendarzowej wiosny jest już za nami, nie każdemu dane jest cieszyć się jej dobrodziejstwami. Połowa osób mieszkających w naszej strefie...
Trzy sekrety szybkiego mazurka wielkanocnego
W świecie ciast wielkanocnych laur pierwszeństwa przysługuje tradycyjnemu, polskiemu mazurkowi. Poznajcie sekrety idealnego mazurka wielkanocnego.
Na jakie warzywa warto postawić podczas przednówka?
Zeszłoroczne warzywa i owoce powoli się kończą, młodych jeszcze nie ma. Przednówek! Na jakie produkty postawić, by wyczarować w kuchni zdrowe i pożywne dania?
Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Wykorzystaj ją
Wody po gotowaniu ziemniaków, makaronu, ryżu i innych produktów nie warto wylewać! Ma ona wiele różnych i przydatnych zastosowań. Można ją wykorzystać przy...
Herbaty pachnące kwiatami
Napary herbaciane z dodatkiem róży, jaśminu czy hibiskusa nikogo już nie dziwią. Kwiaty, które zazwyczaj widujemy w wazonach, doniczkach i ogródkach możemy z...
Czy mąka wrocławska pochodzi z Wrocławia?
Każda mąka ma swój określony typ, który zależy od stopnia zmielenia ziarna, z którego została wytworzona. Jednak na rynku można znaleźć mąki, które posiadają...
Oliwa z oliwek cenniejsza niż złoto
Oliwa z oliwek. Czy wiecie, że największym producentem oliwek jest Tunezja? W ubiegłym roku wyprzedziła nawet Grecję, która właśnie z oliwek słynie! Zobaczcie,...
Dodano godzina temu w kategorii Ubezpieczenia
Dodano 3 dni temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano 3 dni temu w kategorii Winiarnia
Dodano 4 dni temu w kategorii Aplikacje mobilne