https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami [PRZEPIS]

mad
Krem ziemniaczano-porowy to idealne danie na jesienne popołudnia.
Krem ziemniaczano-porowy to idealne danie na jesienne popołudnia. pixabay.com
Przepis na zupę-krem z porem i grzankami.

Jesień to czas na pyszne, rozgrzewające zupy. Zobaczcie naszą propozycję na zupę z pora. Przepisem podzieliła się Justyna Kalemba z Brzezinki koło Krakowa.

Składniki

  • 1 duży por
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • cebula dymka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • chleb na grzanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska