Międzynarodowy Dzień Gofra 2024. Gofry, obok naleśników, omletów i tostów, to bardzo uniwersalne danie, szybkie w przygotowaniu – idealne na rodzinne śniadanie lub deser.
Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a możliwość tworzenia własnych kompozycji za pomocą różnorodnych dodatków sprawia, że gofr dawno przestał się już kojarzyć jedynie z cukrem pudrem, dżemem czy bitą śmietaną.
Można je jeść również w wersji wytrawnej, na zimno lub ciepło – w każdej smakują dobrze i każdej trudno jest się oprzeć.
Gofry na milion sposobów? Wystarczy dobrze przyrządzone ciasto, a dodatki pozostawcie waszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Poznajcie różne oblicza gofrów.
Śniadanie w amerykańskim stylu – gofry z boczkiem
Macie ochotę na typowe amerykańskie śniadanie? Nic prostszego! Choć początkowo połączenie słonego, wędzonego boczku z syropem klonowym i słodkimi goframi może wydawać się nietrafione, to wystarczy jeden gryz i można dać się uwieść, już po jednym gryzie przekonacie się, że to jednak strzał w dziesiątkę. Do śniadania można dodać jeszcze jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem. Jest jedna uwaga – te gofry uzależniają!
Gofry z boczkiem i syropem klonowym [PRZEPIS]

Składniki:
Gofry:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka Mazurski Smak UHT 3,2%
- 3 łyżki rozpuszczonego masła extra Mazurski Smak
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 4 łyżki syropu klonowego
- wiórki zimnego masła extra Mazurski Smak
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miksujemy mleko, masło i jajka. Wsypujemy do niej suche składniki i jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 10 minut. Boczek smażymy na chrupko na patelni. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smażymy gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gotowe gofry rozkładamy na dwa talerze, a następnie kładziemy na nich bekon. Każdą porcję polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i posypujemy wiórkami masła.
Słodka klasyka z czekoladową nutką – czekoladowe gofry na słodko
Jak zrobić gofry czekoladowe, które są idealnie chrupiące i dłużej zachowują świeżość. Wystarczy dodać do nich kefir! W takiej wersji świetnie współgrają z bitą śmietaną i świeżymi owocami np. truskawkami, bananami lub borówkami. Z pewnością pokochają je dzieci.
Czekoladowe gofry na słodko [PRZEPIS]

Składniki:
- 450 g kefiru Milko
- 200 g mąki pszennej
- 60 g masła extra Łaciate
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z kefirem i masłem. Białka ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki powoli wsypujemy do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie dodajemy do masy ubite białka. Pieczemy gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy.
Kultowe potrawy z PRL. Rozwiąż QUIZ -
