Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na Podhalu pojawiają się już pierwsze tegoroczne oscypki [ZDJĘCIA]

Łukasz Bobek
Łukasz Bobek
Baca Marian Barnaś z Polany Szymoszkowej w Zakopanem
Baca Marian Barnaś z Polany Szymoszkowej w Zakopanem
Podhalańscy bacowie zaczynają wypas owiec i produkcję serów z owczego mleka. Pojawiają się już powoli pierwsze prawdziwe oscypki, choć schodzą jak na pniu. Na majówkę już powinno być sporo.

- Już czas na pierwsze oscypki. Myśmy już od kilku dni doili owce, a zaraz po świętach weszliśmy na bacówkę. Serków już jest i na majówkę jak przyjadą turyści oscypków będzie już sporo - mówi Marian Barnaś, prowadzący bacówkę na Polanie Szymoszkowej w Zakopanem. Dodaje on, że na razie jeszcze chłodno i mało sucho. - Przydałoby się kilka dni ciepła i deszczu. Oby cały taki sezon był, to oscypki będą pyszne - dodaje baca.

Obecnie jednak zdobyć prawdziwego tegorocznego oscypka to jeszcze nie lada wyczyn. Te, które bacom uda się zrobić, schodzą jak na pniu. - Niektórzy to chcą się nawet zapisywać na oscypki - dodaje baca. Od ręki można za to dostać świeże gołki.

- Na majówkę goście, którzy do nas przyjadą, nie muszą się martwić. Wtedy już oscypków będzie o wiele więcej. Wtedy warto także popróbować żyntycy, a i bundz będzie dobry - mówi Andrzej Gąsienica-Makowski z Zakopanego.

W najbliższą niedzielę w Sanktuarium Matki Bożej Ludźmierskiej odbędzie się uroczyste święto bacowskie, które zainauguruje oficjalnie sezon wypasu owiec.

WIDEO: Barometr Bartusia. Czy coś grozi firmom z Małopolski?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska