Na Podhalu pojawiają się już pierwsze tegoroczne oscypki [ZDJĘCIA]

Łukasz BobekZaktualizowano 
Baca Marian Barnaś z Polany Szymoszkowej w Zakopanem
Podhalańscy bacowie zaczynają wypas owiec i produkcję serów z owczego mleka. Pojawiają się już powoli pierwsze prawdziwe oscypki, choć schodzą jak na pniu. Na majówkę już powinno być sporo.

- Już czas na pierwsze oscypki. Myśmy już od kilku dni doili owce, a zaraz po świętach weszliśmy na bacówkę. Serków już jest i na majówkę jak przyjadą turyści oscypków będzie już sporo - mówi Marian Barnaś, prowadzący bacówkę na Polanie Szymoszkowej w Zakopanem. Dodaje on, że na razie jeszcze chłodno i mało sucho. - Przydałoby się kilka dni ciepła i deszczu. Oby cały taki sezon był, to oscypki będą pyszne - dodaje baca.

Obecnie jednak zdobyć prawdziwego tegorocznego oscypka to jeszcze nie lada wyczyn. Te, które bacom uda się zrobić, schodzą jak na pniu. - Niektórzy to chcą się nawet zapisywać na oscypki - dodaje baca. Od ręki można za to dostać świeże gołki.

- Na majówkę goście, którzy do nas przyjadą, nie muszą się martwić. Wtedy już oscypków będzie o wiele więcej. Wtedy warto także popróbować żyntycy, a i bundz będzie dobry - mówi Andrzej Gąsienica-Makowski z Zakopanego.

W najbliższą niedzielę w Sanktuarium Matki Bożej Ludźmierskiej odbędzie się uroczyste święto bacowskie, które zainauguruje oficjalnie sezon wypasu owiec.

WIDEO: Barometr Bartusia. Czy coś grozi firmom z Małopolski?

Wideo

Materiał oryginalny: Na Podhalu pojawiają się już pierwsze tegoroczne oscypki [ZDJĘCIA] - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 5

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
G
Gość

Chciałbym oscypka w kształcie złotej ciupagi... „Meine Liebe Kameraden, dwadzieścia lat jęczeliśmy pod polskim panowaniem, a teraz wracamy pod skrzydła wielkiego narodu niemieckiego”.

Czytaj więcej: https://histmag.org/Goralenvolk-podhalanscy-wasale-III-Rzeszy-6044/3

zgłoś
m
małpa w czerwonym

tylko, że mleko prosto od krowy, a nie od owcy.

zgłoś
G
Gość

gorale sciemniaja jak moga oszukuja i te brudne lapska tfuuu

zgłoś
B
Becała

Pamiętam smak prawdziwego oscypka ze 100% mleka owczego.Wy już tego nigdy nie zaznacie.

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3