Nasi rolnicy przodują w ekologii

Marek Podraza
Marek Podraza
W Domu Ludowym w Bystrej w czwartek odbyło się seminarium ekologiczne dotyczące organizowania i promowania gospodarstw ekologicznych.

Organizatorem seminarium był Terenowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Gorlicach, starostwo powiatowe w Gorlicach i wójt gminy Gorlice. Aktywnie też w organizację włączył się ZS CKR w Bystrej wraz z uczniami i nauczycielami. Na spotkanie przybyło około 100 rolników z powiatu gorlickiego, którzy prowadzą gospodarstwa ekologiczne, gospodarstwa agroturystyczne oraz zaproszeni goście. Całość seminarium poprowadził Wincenty Kmak kierownik TZDR w Gorlicach. - Wspieranie gospodarstw ekologicznych to jeden z naszych priorytetowych działań. Zajmujemy pierwsze miejsce w Małopolsce już od czterech lat, pomimo że w ubiegłym roku ubyła nam część gospodarstw ekologicznych. Związane jest to z nowymi przepisami dotyczącymi ich prowadzenia - informował Kmak.

Ryszard Guzik, wójt gminy Gorlice współorganizator spotkania zwrócił uwagę na fakt, że gmina Gorlice posiada tytuł Europejskiej Gminy Ekologicznej. - Mamy 2489 gospodarstw. W większości są to małe gospodarstwa przekazywane z pokolenia na pokolenie. Mnie szczególnie cieszy to, że z roku na rok wzrasta liczba gospodarstw agroturystycznych i ekologicznych. W większości są to dostawcy mleka, ale mamy też takie perełki, jak gospodarstwo państwa Staszyńskich z Bystrej, które ma ekologiczne sady czy ZS CKR w Bystrej, gdzie uprawiane jest ponad cztery ha orkiszu - mówił wójt Guzik. W części tematycznej seminarium Andrzej Staszyński z biura powiatowego ARiMR w Gorlicach przedstawił sprawy związane z programami rolno-środowiskowymi i klimatycznymi na lata 2014-2020 oraz aktualną dokumentację przy składaniu wniosków.

O zasadach certyfikacji gospodarstw ekologicznych i przygotowaniu gospodarstwa do certyfikacji mówiła Beata Rosiek z TZDR Gorlice. Podczas seminarium nie zabrakło też promocji produktów ekologicznych, które powstają z mleka dostarczanego z gospodarstw naszych rolników. Swoje wyroby prezentowały OSM Radomsko - Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu, OSM w Nowym Sączu, Zakład Przetwórstwa Mleczarskiego Dominik Wielogłowy oraz Rolniczo-Handlowa Spółdzielnia Pracy w Nowym Sączu, a poczęstunek przygotowali uczniowie szkoły.

Ciekawy wykład na temat ekologicznego chowu zwierząt jeleniowatych przedstawił dr Janusz Kilar z PWSZ w Krośnie. - Powstaje coraz więcej takich ferm, głównie z danielami. W Polsce jest już około 2 tys. ferm ekologicznych, gdzie hoduje się ponad 22 tys. zwierząt - mówił. - W powiecie mamy około 100 sztuk danieli, m.in. w Strzeszynie jest gospodarstwo ekologiczne. Daniele hodują też w Kobylance, Ropie i Stróżnej - wyjaśnia Wincenty Kmak, kierownik TZDR. Nasi rolnicy od kilku lat przodują w prowadzeniu gospodarstw ekologicznych. W prowadzeniu dokumentacji pomagają im doradcy TZDR.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie