Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką na wigilijny stół [PRZEPIS]

Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 300 g maślanki
- 350 g kurek (mogą być mrożone)
- 150 g zielonej soczewicy
- duża cebula
- łyżka masła
- 4 łyżeczki czarnuszki
- pieprz
- sól
Wykonanie
Soczewicę namoczyć na kilka godzin w wodzie, a następnie ugotować ją do miękkości. Kurki również gotować, do czasu aż będą miękkie. Ugotowane kurki i pokrojoną cebulę rozdrobnić blenderem na mniejsze kawałki (ale nie na papkę!). Rozdrobnione kurki i cebulę podsmażyć kilka minut na maśle, a następnie połączyć z ugotowaną soczewicą. Całość doprawić czarnuszką, solą i pieprzem.
Z maślanki i mąki wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na środek każdego kółka nakładać trochę farszu i sklejać pierogi.
Pierogi wrzucić do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przed podaniem posypać je czarnuszką.
Przepis Anny Loski
