Spis treści
Oponki serowe to karnawałowy przysmak, któremu trudno się oprzeć. Są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Robi się je bardzo szybko – ciasto jest bez drożdży, więc nie musi wyrastać. Watro się na nie skusić. Wszak karnawał 2025 rozpoczyna się 6 stycznia, a kończy - 4 marca!
Oponki serowe jak u babci!

Składniki
- ½ kg mąki
- ½ kg sera białego
- ½ kostki margaryny
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 całe jajka
- tłuszcz do smażenia
- dowolny aromat
Wykonanie
Cukier, mąkę, sodę wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić. Wykrawać krążki przy pomocy szklanki i kieliszka. Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym
Przepis Iwony Borowiec
Szybkie oponki z pięciu składników

Składniki
- 1 kg białego sera
- 0,7 kg mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 jajka
Wykonanie
Ser rozkruszyć, dodać do niego make, jajka, cukier i proszek. Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Kółka wycinać szklanką, dziurki w środku kieliszkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Przepis Katarzyny Skuty
Karnawałowe oponki z polewą czekoladową

Składniki na oponki
- 250 g mąki
- 50 g margaryny
- 200 g sera białego
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1,5 łyżki mleka
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną i białym serem. Dodać cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Szklanką o dużej średnicy wykroić w cieście krążki. Na środku każdego krążka zrobić kieliszkiem mniejsze kółko.
Oponki smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oponki ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko. Wymieszać, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polać usmażone oponki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Pyszne oponki serowo-czekoladowe

Składniki
- 110 g mąki
- 15 g kakao
- 40 g cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 130 g sera białego półtłustego
- żółtko
- 60 g śmietany kwaśnej 18 proc
- olej do smażenia
- Dodatkowo
- ok. 100 g czekolady
- 1 łyżka masła
Wykonanie
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiać. Ser biały zmiksować z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wyciąć krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
Usmażyć na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączyć na ręczniku. Odrobinę czekolady zostawić do posiekania, resztę roztopić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Gorącą polewą polać oponki, posypać resztą posiekanej czekolady.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
