Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Orzechowiec – pyszne ciasto na Boże Narodzenie. Ciasto orzechowe na święta [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Orzechowiec to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zobacz dwa przepisy na pyszne ciasta z orzechami.
Orzechowiec to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zobacz dwa przepisy na pyszne ciasta z orzechami. Fot. Grażyna Łacna-Walczak
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez pysznego ciasta z orzechami. Świąteczny orzechowiec to ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.

Ciasto orzechowe (orzechowiec) na świąteczny stół. Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na orzechowca, zobacz koniecznie propozycje naszych Czytelników.

Polecamy:

Orzechowiec na biszkopcie z masą budyniową na świąteczny stół [PRZEPIS]

Orzechowiec na biszkopcie z masą budyniową na świąteczny stół.
Orzechowiec na biszkopcie z masą budyniową na świąteczny stół. Fot. Grażyna Łacna-Walczak

Składniki na biszkopt orzechowy

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 10 dag orzechów włoskich drobno zmielonych
  • 7 łyżek oleju
  • łyżka proszku do pieczenia

 
Składniki na masę budyniową

  • 2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego
  • budyń waniliowy bez cukru

 
Dodatkowo

  • kostka masła
  • 45 sztuk herbatników
  • kajmak z puszki
  • orzechy mielone na posypkę

 
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek i ubić pianę, następnie dodać cukier, potem olej, a na końcu delikatnie wmieszać łyżką mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Piec biszkopt około 30 min w temperaturze180 stopni. Po przestudzeniu przekroić na pół.
W połowie mleka rozrobić mąkę z budyniem, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Resztę mleka zagotować, dodać rozrobiony budyń i mieszać do chwili zagotowania energicznie, by nie powstały grudki. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć, a następnie dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać. 
Na połowie biszkoptu wyłożyć pół puszki kajmaku, potem rozłożyć warstwę herbatników, następnie 1/3 masy budyniowej, warstwę herbatników, kajmak, 1/3 masy budyniowej, potem nałożyć druga część biszkoptu, a na nią resztę masy budyniowej. Wierzch obficie posypać orzechami drobno mielonymi.
Przepis Grażyny Łacnej-Walczak

Świąteczny orzechowiec Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Świąteczny orzechowiec Koła Gospodyń Wiejskich.
Świąteczny orzechowiec Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. Marian Satała

Składniki na ciasto 

  • ½ kg maki 
  • 25 dag margaryny 
  • 2 żółtka 
  • 2-3 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki mleka lub śmietany 
  • 1 łyżeczka sody

 
 
Składniki na masę

  • ½  litra mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • kostka masła 
  • szklanka cukru

 
 
Składniki na polewę

  • 20 dag posiekanych orzechów 
  • ½ kostki masła 
  • 10 dag cukru 
  • 2-3 łyżki miodu

 
 
Wykonanie 
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec (około 15 minut w temperaturze 180 stopni). 
Masa. Z mleka, maki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Wystudzić. Kostkę masła i szklankę cukru zmiksować z budyniem. 
Placki przełożyć masą. Zrobić polewę. Rozpuścić masło z pozostałymi składnikami i ciepłą polewę nałożyć na wierch ciasta. 
Przepis pań z Koła Gospodyń Wiejskich Niepołomice-Podbrabie

Zobacz też inne przepisy na pyszne ciasta na Boże Narodzenie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska