Ciasto orzechowe (orzechowiec) na świąteczny stół. Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na orzechowca, zobacz koniecznie propozycje naszych Czytelników.
Polecamy:
Orzechowiec na biszkopcie z masą budyniową na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki na biszkopt orzechowy
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 10 dag orzechów włoskich drobno zmielonych
- 7 łyżek oleju
- łyżka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową
- 2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru waniliowego
- budyń waniliowy bez cukru
Dodatkowo
- kostka masła
- 45 sztuk herbatników
- kajmak z puszki
- orzechy mielone na posypkę
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek i ubić pianę, następnie dodać cukier, potem olej, a na końcu delikatnie wmieszać łyżką mąkę, orzechy i proszek do pieczenia. Piec biszkopt około 30 min w temperaturze180 stopni. Po przestudzeniu przekroić na pół.
W połowie mleka rozrobić mąkę z budyniem, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Resztę mleka zagotować, dodać rozrobiony budyń i mieszać do chwili zagotowania energicznie, by nie powstały grudki. Następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć, a następnie dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać.
Na połowie biszkoptu wyłożyć pół puszki kajmaku, potem rozłożyć warstwę herbatników, następnie 1/3 masy budyniowej, warstwę herbatników, kajmak, 1/3 masy budyniowej, potem nałożyć druga część biszkoptu, a na nią resztę masy budyniowej. Wierzch obficie posypać orzechami drobno mielonymi.
Przepis Grażyny Łacnej-Walczak
Świąteczny orzechowiec Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- ½ kg maki
- 25 dag margaryny
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki mleka lub śmietany
- 1 łyżeczka sody
Składniki na masę
- ½ litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła
- szklanka cukru
Składniki na polewę
- 20 dag posiekanych orzechów
- ½ kostki masła
- 10 dag cukru
- 2-3 łyżki miodu
Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec (około 15 minut w temperaturze 180 stopni).
Masa. Z mleka, maki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Wystudzić. Kostkę masła i szklankę cukru zmiksować z budyniem.
Placki przełożyć masą. Zrobić polewę. Rozpuścić masło z pozostałymi składnikami i ciepłą polewę nałożyć na wierch ciasta.
Przepis pań z Koła Gospodyń Wiejskich Niepołomice-Podbrabie
Zobacz też inne przepisy na pyszne ciasta na Boże Narodzenie:
