Tegoroczna edycja akcji "Przedświąteczny karp dla Krakowa" to już historia. Sześć spotkań, tysiące ludzi, tony przygotowanego jedzenia. Nikt nie ma wątpliwości, że jest to jedno z najchętniej odwiedzanych wydarzeń przez mieszkańców miasta, o czym świadczyły bardzo długie kolejki ustawiające się na długo przed rozpoczęciem wydawania świątecznych posiłków.
W tegorocznym menu akcji nie zabrakło niespodzianek. Oczywiście nie zabrakło króla wigilijnego stołu, czyli karpia. Mieszkańcy prosili też by jak w poprzednich latach, były również ryby takie jak: tołpyga i amur. Barszcz czerwony został w tym roku zastąpiony zupą grzybową. Nie zabrakło również kapusty z grochem i pieczywa. Mieszkańcy miasta zostali również poczęstowani tradycyjnym krakowskim obwarzankiem. Nie zabrakło też opłatków. Ponadto podczas akcji można było również otrzymać kalendarz na 2024 rok.
Tegoroczne spotkania w ramach akcji odbyły się w nieco innych lokalizacjach niż w roku minionym. 4 grudnia br. pierwsze spotkanie miało miejsce na Małym Rynku. Wziął w nim udział wiceprezydent Krakowa Andrzej Kulig, a także przedstawiciele Bractwa Kurkowego. 6 grudnia mieszkańcy spotkali się na Rynku Podgórskim, 8 grudnia na rondzie Mogilskim, 11 grudnia na parkingu przy pętli na Kurdwanowie, a 13 grudnia na Placu Inwalidów. Ostatnie spotkanie w ramach akcji miało miejsce 15 grudnia w Nowohuckim Centrum Kultury. W każdym z tych miejsc wydano około 1,5 tysiąca porcji.
W ubiegłym roku z kolei pierwsze spotkanie miało miejsce w Nowohuckim Centrum Kultury. Następne zaś: na Placu Wolnica, na Kurdwanowie przy pętli tramwajowej, na pętli Bronowice Małe, na rondzie Mogilskim i ostatnie na Małym Rynku.
Akcja "Przedświąteczny karp dla Krakowa" to nie tylko możliwość spróbowania potraw w wyznaczonych miejscach miasta. Każdy, kto przyniósł ze sobą pojemniki na żywność mógł również zabrać ze sobą świąteczny poczęstunek do domu.
Nastrój Bożego Narodzenia
Jak podkreślał podczas jednego ze spotkań w ramach tegorocznej edycji akcji wiceprezydent Krakowa Andrzej Kulig: "W czasie akcji można skosztować pysznego smażonego karpia, zupy grzybowej czy grochu z kapustą. I co jeszcze ważniejsze jest to okazja do rozmów, złożenia życzeń, spotkania z innymi mieszkańcami w świątecznej atmosferze".
To już czwarty raz, gdy Miasto Kraków, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej wspólnie z Bartłomiejem Szczoczarzem właścicielem gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska, zorganizowali w stolicy Małopolski przedsmak świąt Bożego Narodzenia.
Fundatorem poczęstunku jest Bartłomiej Szczoczarz wraz z małżonką Joanną, którzy przez ostatnie trzy lata ufundowali na rzecz mieszkańców Krakowa 30 tysięcy porcji świątecznego poczęstunku. W tym roku można do tej liczby dodać kolejne 10 tysięcy wydanych porcji: 2 tony ryb, 3,5 tony kapusty z grochem, 3,5 tysiąca litrów zupy grzybowej i porcje pieczywa.
- Od lat przekaz akcji jest jeden - Dzielmy się, bądźmy dla siebie życzliwi, uśmiechajmy się do wszystkich wkoło i nie bądźmy obojętni! - podkreślał Bartłomiej Szczoczarz.
Przypominamy, że z poczęstunku mogli skorzystać wszyscy mieszkańcy miasta, jednak szczególne zaproszenie było skierowane do osób starszych i znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, dla których była to możliwość skosztowania tych najbardziej tradycyjnych wigilijnych potraw.
W tym roku do współpracy z Bartłomiejem Szczoczarzem włączyli się sponsorzy:
- Gospodarstwo Rybackie Rytwiany
- Mieczysław Jakubowski Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „MIKI”
- Charsznickie Pola Natury
- Dak Plus Dariusz Kaczmarczyk
- MM Druk Serwis
- Restauracja „Pod Srebrnym Kurem”
- Wędkarstwo to nie hobby, to styl życia! Najlepsze memy o wędkarzach
- Gdzie na sanki w Krakowie? Lista najlepszych górek do zjeżdżania na sankach MAPA
- Tak wyglądają wnętrza legendarnego hotelu Cracovia. Niebawem powstanie tu nowe muzeum
- Horoskop miłosny na grudzień 2023. Zobacz, co cię czeka w nadchodzących tygodniach!
Śpimy krócej i coraz gorzej
