Korzenne pierniczki na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki na około 3 pełne blaszki pierniczków
- 80 g wody
- 100 g cukru
- 100 g cukru brązowego
- 100 g miodu
- 140 g masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka mielonych goździków
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g mąki
Wykonanie
Wodę, cukry, miód i masło podgrzej w rondlu przez około 10 minut na małym ogniu. Tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą ale nie doprowadź do wrzenia. Ostudź. W dużej misce połącz mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawami. Dodaj przestudzone płynne składniki. Dokładnie zagnieć ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wykrawaj ulubione kształty. Ułóż pierniczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz przez około 10-13 minut. Do momentu aż pierniczki przyrumienią się. Ostudź, posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Wideo