https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Podegrodzka fasolka na liście produktów tradycyjnych

Iwona Kamieńska
Ziarenka podegrodzkiej fasoli wyróżnia bordowe znamię przypominające orzełka
Ziarenka podegrodzkiej fasoli wyróżnia bordowe znamię przypominające orzełka Iwona Kamieńska
Małopolska rada gospodarcza - organ doradczy marszałka województwa - jednogłośnie zdecydowała, żeby wpisać podegrodzką fasolę (z charakterystycznym bordowym znamieniem przypominającym orzełka) na listę produktów tradycyjnych. Fasola będzie chroniona przepisami Unii Europejskiej i promowana europejskim znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności, który zapewnia ochronę prawną produktu przed podróbkami.

Wolę rady gospodarczej wypełni teraz minister rolnictwa i lada dzień polska fasola z orzełkiem (taka jest jej oficjalna nazwa) trafi na tę samą listę,na której figuruje oscypek, bryndza podhalańska, krakowski obwarzanek i kiełbasa lisiecka.

Ze środowej decyzji doradców marszałka cieszy się najbardziej Zenon Szewczyk z Podegrodzia, autor książki "Chleb nasz powszedni, czyli kuchnia Lachów sądeckich". On to bowiem fasolę z orzełkiem ocalił od zapomienia. Jeszcze kilka lat temu jako jedyny miał nasiona z charakterystycznym znamieniem. Była ich zaledwie garść. Po dwóch latach z garści udało się wyhodować kilka kilogramów nasion. Sadził je, pielęgnował rośliny, pomnażał plony i rozdawał ziarna za darmo wszystkim, którzy chcieli. Przekonywał, że warto.

Do dziś przekonał ponad tysiąc osób. W gminie Podegrodzie uprawa rozrasta się z roku na rok, a między innymi za sprawą publikacji w "Gazecie Krakowskiej" fasolka zyskała sławę w Polsce. Do pana Zenona przychodzą listy z całego kraju z załączonym znaczkiem zwrotnym i prośbą o nasiona. Wysyła więc szczęśliwy, że misję, jaką mu powierzono, udaje się z powodzeniem wypełniać.

Skąd tylu zainteresowanych wyhodowaniem rośliny? Z szacunku dla historii i z pobudek patriotycznych. Bo fasola z orzełkiem, niegdyś bardzo popularna (głównie na Kresach Wschodnich w czasach zaborów) niemal przestała istnieć. Jej uprawa była wówczas zakazana. Traktowano ją jak manifestację patriotyzmu niepokornych Polaków. Za posiadanie ziaren groziły represje.

Gatunek fasoli uprawiany w tajemnicy między innymi roślinami stopniowo zanikał. Garść nasion przetrwała jako patriotyczna pamiątka w rodzinie Bulzaków ze Świniarska. To od nich właśnie podczas zbierania materiałów do "Kuchni Lachów" Zenon Szewczyk dostał kilka "orzełków", przywiezionych przed laty z Kresów.

Przez 10 lat realizował misję - zasiej, zbierz i podziel się z ludźmi. Dziś marzy mu się, aby ktoś z głową do rolniczego biznesu pomyślał o uprawie na skalę przemysłową, aby fasola z orzełkiem mogła trafić nie tylko okazyjnie na targi, ale do sprzedaży w każdym warzywniaku. Fasola z orzełkiem to odmiana karłowata, niewymagająca trudnych zabiegów mocowania do tyczek podczas uprawy. Ziarna ma dosyć długie, białe, charakterystyczne, dzięki bordowemu znaczkowi orła.

- Najbardziej lubię ją przyrządzać na gorąco z suszonymi śliwkami. Potrawa ma konsystencję podobną do fasolki po bretońsku i niepowtarzalny smak. Dobra jest także przygotowana z grochem - mówi Zenon Szewczyk. Rada gospodarcza podjęła jeszcze jedną decyzję, dotyczącą produktu pochodzącego z kolebki Lachów sądeckich - na listę produktów tradycyjnych wpisana została również kukiełka podegrodzka.
- To rodzaj dużej, słodkawej bułki. Była ciastem obrzędowym pieczonym przez matkę chrzestną dla chrześniaka - wyjaśnia Zenon Szewczyk. Pomysł, aby listę produktów tradycyjnych wzbogacić o kukiełkę, podpowiedział Leszek Horwath, sądecki dziennikarz twórca smakowitego portalu potrawyregionalne.pl

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

R
Roman
Od kilku lat szukam choćby kilku nasion Fasolki z Orzełkiem. Jestem mieszkańcem Stargardu Szczecińskiego i jeśli mogę prosić o odpowiedź na adres: [email protected] . W jaki sposób i kto może mi sprzedać nasiona - tej tak znanej fasoli. Pozdrawiam: Roman
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska