Sałatka z rukoli, pomidorów i cukinii to doskonały pomysł na szybką i przede wszystkim zdrową przekąskę.
Składniki
- garść liści sałaty - mytej rukoli (np. Eisberg)
- 1 cukinia
- kilka zielonych oliwek
- 2 czerwone pomidory
- 2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu
Składniki dressingu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
- pół łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
- 2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
- pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
Wykonanie
Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry,
a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie
i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.
Dressing. Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.
Zobacz też:Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami
Zobacz też:Panzanella, czyli toskańska sałatka z dojrzałych pomidorów i chleba
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas
Zobacz też:Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN