- Gulasz z karkówki to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja na zbliżające się jesienne dni.
Gulasz z karkówki z ogórkiem i marchewką [PRZEPIS]
SKŁADNIKI
- 600 g karkówki bez kości
- 1,5 litra wody
- 1 cebula
- 4 ogórki kiszone
- 1 marchewka
- 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka mąki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę pokroić w kostkę. Mięso oprószyć mąką i podsmażyć na oliwie.
Mięso przełożyć do garnka. Wlać wodę. Dodać paprykę mieloną, kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę. Dodać do gulaszu. Ogórki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Także dodać do gulaszu. Wymieszać i gotować jeszcze przez 30 minut.
Gulasz doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Szukasz pomysłu na smaczne dania? Zobacz sprawdzone przepisy!

Wideo