Kurczak – przepis. Mięso z kurczaka od lat pozostaje niekwestionowanym liderem na naszych stołach. Zobaczcie pomysł na kurczaka pieczonego w całości. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi’.
Kurczak pieczony w całości z żurawiną i orzechami [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 średniej wielkości kurczak
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek oleju
- 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
- 1/2 łyżki mielonego pieprzu kolorowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Żurawinę wymieszać z orzechami i miodem. Farszem wypełnić wnętrze kurczaka. Nogi kurczaka związać nićmi.
2. Olej wymieszać z papryką mieloną, pieprzem kolorowym, solą oraz majerankiem. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka.
3. Kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw związać i ułożyć na blaszce. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Wideo