Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, serem i pieczarkami
Składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 40 dag makaronu
- 20 dag pieczarek
- pół pora
- 20 dag sera żółtego
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietany 18 proc.
- łyżka mąki
Wykonanie
Makron ugotować al dente (lekko twardy). Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka usmażyć, a pieczarki podsmażyć na maśle. Gdy będą miękkie, dodać pora i przez chwilę poddusić. Do podduszonych pieczarek i pora dolać mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszać i dodać śmietanę. Dusić przez około 5-8 minut. Do naczynia żaroodpornego dać makaron i kurczaka. Wymieszać z sosem porowo-pieczarkowym. Na wierzch nasypać ser i dodać kilka pieczarek oraz kilka plasterków pora. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.
Zobacz też: Dania z makaronem: zapiekanki makaronowe, makaron z sosami, warzywami i grzybami. Szybkie dania z makaronem
Zobacz też: Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza
Zobacz też: Pyszna zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Zobacz koniecznie: Przysmaki kuchni góralskiej, które przygotujesz w domu
Zobacz też: TOP 15 szybkich przekąsek na imprezę naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 10 przekąsek do piwa naszych Czytelników
Zobacz też: Pyszne sałatki. TOP 12 najlepszych, prostych sałatek
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: Śledziówka 2020. TOP 10 przepisów na pyszne śledzie naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Wideo