Karkówka - przepis. Zamiast zwykłych kawałków karkówki, proponujemy podać ją w nieco inny sposób – na patyku. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Składniki
- 60 dag karkówki bez kości
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżki musztardy
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
Mięso umyć i osuszyć. Karkówkę pokroić w cienkie, podłużne pasy. Na patyczki do szaszłyków nabijać kawałki mięsa. Mięso natrzeć papryką mieloną.
Cebulę pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć mięso razem z cebulą. Wodę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa. Dusić na małym ogniu do miękkości.
Musztardę wymieszać ze śmietaną. Dodać do mięsa. Dusić jeszcze około 5 minut. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Zobacz też:Dania mięsne. TOP 12 dań z wieprzowiną i wołowiną naszych Czytelników
Zobacz też:Potrawy z kurczaka. TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz też:Przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem
Zobacz też:TOP 7 deserów bez pieczenia z truskawkami
Zobacz też:Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami
Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]
Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe
Zobacz też:Sernik na zimno: przepisy
Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo