Bataty pojawiają się w sklepach coraz częściej. I dobrze! Te słodkie ziemniaki zawierają sporo związków mineralnych i witamin (szczególnie z grupy B).
Bataty zapiekane z boczniakami i serem żółtym [PRZEPIS]
Składniki:
- 5-6 dużych batatów
- 300 g boczniaków
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
- listki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Boczniaki pokroić w grubą kostkę i podgotować 2-3 minuty w osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzić i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem batatów. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach.
Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.
Smacznego!
