https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki obiad. Bataty zapiekane z boczniakami i serem żółtym

opr. Magda Smoleń
Bataty zapiekane z boczniakami i serem żółtym. Zobaczcie przepis!
Bataty zapiekane z boczniakami i serem żółtym. Zobaczcie przepis! Fot. materiały prasowe
Nie macie pomysłu na szybki obiad? Zróbcie bataty zapiekane z boczniakami i żółtym serem. Batat w smaku przypomina skrzyżowanie ziemniaka z marchewką , doskonale komponuje się więc z boczniakami. A posypany ostrym, wyrazistym serem to niebo na talerzu.

Bataty pojawiają się w sklepach coraz częściej. I dobrze! Te słodkie ziemniaki zawierają sporo związków mineralnych i witamin (szczególnie z grupy B).

Bataty zapiekane z boczniakami i serem żółtym [PRZEPIS]

Składniki:

  • 5-6 dużych batatów
  • 300 g boczniaków
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
  • listki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Boczniaki pokroić w grubą kostkę i podgotować 2-3 minuty w osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzić i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem batatów. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach.
Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska