Pomysł na jesienny obiad: kasza jęczmienna z dynią i kurkami. Tak barwne i aromatyczne danie nie tylko zaspokoi apetyt, ale i odegna w mig jesienną chandrę.
Składniki:
- 1 mała dynia piżmowa
- garść kurek świeżych lub mrożonych
- 2 saszetki kaszy jęczmiennej grubej, (np. Halina)
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
- mały słoik suszonych pomidorów
- 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, każdą połówkę natrzeć olejem rzepakowym, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty.
Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut.
Następnie dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać posiekany koperek i łyżkę posiekanego rozmarynu.
Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.
Dynię wyjąć z foli, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.
