Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Pieczone bataty z sosem greckim [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pieczone bataty z sosem greckim. Zobaczcie przepis!
Pieczone bataty z sosem greckim. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Kośmider
Bataty w smaku przypominają skrzyżowanie ziemniaka z marchewką, a bogactwem mikroelementów i witamin nie mają sobie równych. Watro spróbować!

Pieczone bataty z sosem greckim to pomysł na szybka i zdrową przekąskę lub lekki lunch. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider.

Składniki dla 3 osób
Pieczone bataty:

  • dwa słodkie ziemniaki (bataty) - ok. 700-800 g
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek (do dekoracji)

Sos grecki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g sera typu feta
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Bataty:
Bataty obrać, umyć, pokroić w ósemki.
W misce wymieszać olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanym chili, solą i pieprzem. 
Przełożyć bataty do miski z marynatą, wymieszać, przełożyć do lodówki na godzinę.
Zamarynowane bataty ułożyć na folii aluminiowej (na matowej stronie) i piec na grillu na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie.
Sos grecki:
Do kielicha blendera włożyć jogurt, ser feta, ząbek czosnku, wyciśnięty sok z limonki, kawałek chili. Dokładnie zmiksować, na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska