Pieczone bataty z sosem greckim to pomysł na szybka i zdrową przekąskę lub lekki lunch. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Kośmider.
Składniki dla 3 osób
Pieczone bataty:
- dwa słodkie ziemniaki (bataty) - ok. 700-800 g
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- szczypiorek (do dekoracji)
Sos grecki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g sera typu feta
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Bataty:
Bataty obrać, umyć, pokroić w ósemki.
W misce wymieszać olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanym chili, solą i pieprzem.
Przełożyć bataty do miski z marynatą, wymieszać, przełożyć do lodówki na godzinę.
Zamarynowane bataty ułożyć na folii aluminiowej (na matowej stronie) i piec na grillu na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie.
Sos grecki:
Do kielicha blendera włożyć jogurt, ser feta, ząbek czosnku, wyciśnięty sok z limonki, kawałek chili. Dokładnie zmiksować, na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Zobacz koniecznie!
