https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki obiad: leniwe kopytka [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Leniwe kopytka.
Leniwe kopytka. Joanna Tokarz
Przepis na kluski leniwe.

Przepisem na „leniwe kopytka” podzieliła się z nami nasza Czytelniczka, Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
 
Składniki

  • 600 g ziemniaków 
  • 400 g białego sera twarogowego 
  • 2 małe jajka 
  • ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • sól 
  • 1 łyżka oleju 

 
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbić jajka i dodać większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie można jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na długi, cienki wałek, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem i nożem odciąć kawałki w kształcie rombów.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju, by kopytka się nie sklejały. Wrzucać partiami i delikatnie zamieszać, by nie przywarły do spodu. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować jeszcze minutę i wyciągnąć łyżką cedzakową. Polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem. 

Zobacz też:Rozmowa z dietetyczką: dlaczego warto jeść zupy?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wybrane dla Ciebie

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska