Przepisem na „leniwe kopytka” podzieliła się z nami nasza Czytelniczka, Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 400 g białego sera twarogowego
- 2 małe jajka
- ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- sól
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbić jajka i dodać większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie można jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na długi, cienki wałek, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem i nożem odciąć kawałki w kształcie rombów.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju, by kopytka się nie sklejały. Wrzucać partiami i delikatnie zamieszać, by nie przywarły do spodu. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować jeszcze minutę i wyciągnąć łyżką cedzakową. Polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem.
Zobacz też:Zupa kremowa z kurkami
Zobacz też:Rozgrzewająca kwaśnica góralska mojej babci
Zobacz też:Regionalne przysmaki: chłodnik po sromowsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa