Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki obiad: leniwe kopytka [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Leniwe kopytka.
Leniwe kopytka. Joanna Tokarz
Przepis na kluski leniwe.

Przepisem na „leniwe kopytka” podzieliła się z nami nasza Czytelniczka, Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
 
Składniki

  • 600 g ziemniaków 
  • 400 g białego sera twarogowego 
  • 2 małe jajka 
  • ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • sól 
  • 1 łyżka oleju 

 
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbić jajka i dodać większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie można jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na długi, cienki wałek, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem i nożem odciąć kawałki w kształcie rombów.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju, by kopytka się nie sklejały. Wrzucać partiami i delikatnie zamieszać, by nie przywarły do spodu. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować jeszcze minutę i wyciągnąć łyżką cedzakową. Polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem. 

Zobacz też:Rozmowa z dietetyczką: dlaczego warto jeść zupy?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska