Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na walentynkowy deser. Minisernik z ricotty z musem malinowym [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Minisernik z ricotty z musem malinowym to pomysł na pyszny walentynkowy deser.
Minisernik z ricotty z musem malinowym to pomysł na pyszny walentynkowy deser.
Minisernik z ricotty z musem malinowym to pomysł na walentynkowy deser dla dwojga. Jego wykonanie jest bardzo proste, a smak… Sami się przekonacie!

Walentynki 2021 tuż-tuż. Jeżeli nie macie pomysłu, co przygotować na romantyczny wieczór we dwoje – minisernik będzie idealny! Zobaczcie przepis.

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 500 g serka ricotta
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego

SKŁADNIKI NA MUS:

  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 50 g cukru pudru

WYKONANIE:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie robimy krążki do wyłożenia mini serniczków:
z papieru do pieczenia wycinamy paski szerokości 5cm, zwijamy w rulon średnicy ok 6-7cm i spinamy np. zszywaczem do papieru by nam się nie rozwinęły. Posłużą nam za foremki do mini serniczków.
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę ok 2 minuty. Dodajemy ser, proszek do pieczenia i budyń i jeszcze chwilę ubijamy do połączenia składników. Pianę z białek przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Maliny zasypujemy cukrem pudrem w rondelku i gotujemy je chwilę na wolnym ogniu ok. 5 minut, aby sos się zredukował. Pamiętajmy o mieszaniu, aby się nie przypaliły. Maliny przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek. Odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C – termoobieg. Krążki układamy na blaszce z papierem do pieczenia, wypełniamy je masą serową do ¾ wysokości. Pieczemy 12-15 minut. Po wyciągnięciu z pieca należy odczekać 5-10 minut zanim odwiniemy papier od serniczka. Robimy to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć.
Na talerzu wykładamy 2-3 łyżki musu malinowego, na mus kładziemy mini serniczek i posypujemy cukrem pudrem. W sezonie można dodatkowo udekorować wypiek świeżymi malinami. Najlepiej smakuje podany na ciepło.
Przepis Michała Biernata - szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska