Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste ciasto z rabarbarem, powidłami i kruszonką [PRZEPIS]

mad
Ciasto z rabarbarem i kruszonką.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką. Katarzyna Jaworek
Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. Proste i pyszne. Zobacz przepis!

Przepisem na ciasto z rabarbarem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”. - Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Doskonałe do kawy – mówi.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 20 g drożdży

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki

Dodatkowo

  • 300 g rabarbaru
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę i połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x24cm.
Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.
Ciasto na blaszce posmarować powidłami śliwkowymi. Na cieście rozłożyć rabarbar. Oprószyć cukrem waniliowym. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska