Przepisem na ciasto z rabarbarem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”. - Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Doskonałe do kawy – mówi.
Składniki na ciasto
- 250 g mąki
- 100 g margaryny
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki śmietany 18%
- 20 g drożdży
Składniki na kruszonkę
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
Dodatkowo
- 300 g rabarbaru
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- 2 opakowania cukru waniliowego
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę i połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x24cm.
Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.
Ciasto na blaszce posmarować powidłami śliwkowymi. Na cieście rozłożyć rabarbar. Oprószyć cukrem waniliowym. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też:Przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem
Zobacz też:TOP 7 deserów bez pieczenia z truskawkami
Zobacz też:Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami
Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]
Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe
Zobacz też:Sernik na zimno: przepisy
Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo